Amanda Mair spelar inte längre för sig själv

Amanda Mair hade inte haft en tanke på att spela in ett album när hon som sextonåring blev kontaktad av skivbolaget Labrador. Ett drygt år senare har hon blivit utnämnd till 2012:s svenska pophopp och släppt en självbetitlad debut.

Plötsligt var hon överallt. Den petita sjuttonåringen Amanda Mair från Lidingö som utnämndes till 2012:s stora musikstjärna av kritiker och branschfolk med endast två singlar i bagaget.  Amanda, som precis hade påbörjat sin utbildning på ett musikgymnasium när hon kontaktades av skivbolaget Labrador, hade själv aldrig haft en tanke på att bli ett hushållsnamn, eller ens spela in en skiva.

–  Jag ville bara spela piano och utvecklas och kanske en dag arbeta med musik på något sätt, berättar Amanda.

Den dagen skulle komma snabbare än hon kunde ana. Historien om hennes upptäckt är så YouTube- och MySpace-fri att man knappt kan tro att den inträffade i det 21:a århundradet. Som fjortonåring spelade hon in coverversioner av ”Hallelujah”, ”Your Song” och ”Samson” för att ge till vänner och familj i julklapp. Det hade varit hennes mammas idé, själv lyssnade hon aldrig på dem igen efter att de var färdiginspelade. Två år senare svarade Amanda i telefon under en shoppingrunda. I andra ändan fanns Tom Steffensen som hade hjälpt henne att spela in coverlåtarna.

– Han sade ”jag tog mig friheten att spela på upp skivan för Johan Angergård på Labrador och han vill träffa dig”, berättar Amanda.

Amanda tvekade inte att säga ja, men påpekar försiktigt att hon inte trodde mötet skulle leda någonvart. Ett halvår senare började hon spela in sitt debutalbum.

– Johan frågade mig först om jag skrev egen musik och det gör jag inte. Jag brukar sitta vid pianot och komma på melodier, men jag tycker att det är svårt att skriva text. Kanske för att jag inte har kommit igång ännu.

1 reaktion

  • Anonym skriver:

    Kul att ni skriver en massa artiklar om musik, men sidan heter rockfoto, varför så mycket pop här då? kanske borde heta musikfoto.nu ?

Kommentarer är stängda.