Inför: ATP curated by Jeff Mangum


Det är ännu några månader tills festivalsäsongen drar igång, men även utanför säsong kan man hitta enstaka festivaler om man ser sig omkring. By:Larm i Oslo gick av stapeln redan i februari, Umeå Open är om några veckor och några av de tyngsta amerikanska festivalerna genomförs under våren. Och kommande helg är det dags för årets första ATP-festival i England.

ATP står för All Tomorrow’s Parties och bildades 1999 av några som tröttnat på att tälta och vada i gyttja på Glastonbury. Varför skulle man inte kunna unna sig lite bekvämlighet på festival? Och kanske samtidigt försöka krympa avståndet mellan artister och publik. Sagt och gjort – den första ATP-festivalen genomfördes redan samma år. På en stor turistresort (Camber Sands på engelska sydkusten) som stängt för säsongen hyrde man in sig, lät Belle & Sebastian välja ut vilka artister som skulle spela och så bodde alla banden, arrangörererna och fansen tillsammans på anläggningen.

Succén var ett faktum och sen dess anordnas flera ATP-festivaler varje år, numera även i USA och i Japan. Det är alltid någon, oftast ett band eller en artist, som väljs ut som ”curator” och denna väljer alltså ut sina favoritband och andra som de vill ska uppträda under helgen.

De brittiska vinterfestivalerna hålls numera i idylliska Minehead i Somerset i västra England. Även här på en stor turistanläggning, med plats för 6000 gäster, bor man bekvämt bara några hundra meter från konsertarenorna, som är permanenta scener (inomhus) av yppersta klass. Boendet ingår när man köper sin festivalbiljett. Som gäst på festivalen har man också tillgång till allt annat på stället, såsom badhus, biljard, bowling, pubar och restauranger. Förutom musik anordnas filmvisningar, popquizzar och massa andra roliga grejer som man kan delta i om man överdoserar på livemusik. Jag har besökt ATP två gånger tidigare och tycker det är en av de absolut bästa festivaler jag varit på.

Denna helg är det Jeff Mangum, frontman i Neutral Milk Hotel, som är curator. Efter att inte släppt någon ny musik och varit allmänt skygg sedan han släppte fantastiska In The Aeroplane Over The Sea 1998, ska det självklart bli spännande att se om han är i form. Som vanligt på ATP är line-upen allt annat än en karbonkopia på sommarfestivalerna. De ovanliga bokningarna avlöser varandra. Raincoats, Scratch Acid och The Minutemen, tre band som inte alls eller bara sporadiskt existerat på senare år, finns med i startfältet. 80- och 90-talsangelägenheter som Young Marble Giants, Sebadoh och Olivia Tremor Control ska bli kul att se. Liksom finstämd pop med Mount Eerie och Lost In The Trees. Och naturligtvis Joanna Newsom (bilden). Långt upp på festivalens affisch hittar vi namn som Thurston Moore och Magnetic Fields. Legendarisk jazz blir det i form av Sun Ra Arkestra (Sun Ra är död sen många år, men som brukligt inom jazzen hålls musiken vid liv av släktingar och vänner), för oljudet står japanska Boredoms och det ska bli intressant att se vad oberäkneliga akter som The Fall och The Magic Band (Captain Beefhearts gamla kompband) hittar på. Några elektroniska akter är också bokade, t.ex. Blanck Mass och Oneothrix Point Never.

Och det finns ännu fler guldkorn. Här är en bra spotifylista med 20 av de artister som spelar i helgen.

Och här är hela programmet.