”She Said” – Ursula Rucker

Ibland krävs det bara någon enstaka lyssning för att en låt ska äta sig fast i hjärnan och sitta kvar där när man vaknar dagen efter. Det är inte alltid ett njutbart faktum, för även refrängen till Björn Ranelids melodifestivalsepos ”Mirakel” kan göra detta, men ibland är den där slingan eller texten som fastnar rent välbehag.

Härom dagen vaknade jag med saxofonslingan i ”She Said” djupt fastvuxen i hjärnbarken. Den är kvar där sen dess. Och jag älskar det.

Låten har ett något okonventionellt upplägg. Ursula ändrar tempo lite som hon känner för och det finns inga egentliga verser eller någon refräng. Och så den där oerhört snygga saxofonen, som först knappt finns med alls, men efterhand smyger sig på och i slutet står helt i centrum. Jag kan inte sluta lyssna.

Ursula Rucker, från Philadelphia, är egentligen mest känd som Spoken Word-artist och poet, vilket utan tvekan märks här, men hon har spelat in flera skivor där hennes poesi får musikaliska arrangemang. Musiken är svår att sätta en glasklar stämpel på och hon rör sig på det självklaraste sätt över gränserna mellan soul, jazz, funk och hiphop. She Said, där detta alltså är titelspåret, är hennes femte album och släpptes i början av 2011. Tyvärr missade jag och förmodligen många andra den då. Men det är aldrig för sent att upptäcka bra musik!