Stjärnskott: Terrible Feelings


Terrible Feelings från Malmö spelar en typ av catchig garagerock med inslag av såväl 77-punk som powerpop. Det låter hårt och skitigt, men samtidigt melodiöst. Musiken drivs ständigt framåt av den starka sången. Bandet får mer och mer uppmärksamhet och det är inte konstigt; under 2011 hann de med flertalet turnéer och hela tre skivsläpp.

När det hyllade bandet Fucked Up spelade i Sverige förra året, valde de personligen ut Terrible Feelings som sitt förband. Snart är det dags för Terrible Feelings att släppa sitt debutalbum Shadows som är inspelat i klassiska Tambourine Studios i Malmö. Skivan släpps den 18 april på svenska Double Sun. Nordamerikanska Deranged ger ut skivan den 13 april. Rockfotos Johannes Melender växlade ett par ord med bandet via mail.

Q: Hur bildades Terrible Feelings?

A: Anton och Manuela hade pratat om att bilda ett band, och på en sen efterfest någon gång hösten 2009 gick det från snack till handling. Det är lite svårt att minnas exakt hur samtalet löd eftersom vi var ganska fulla. Vi började repa lite halvseriöst, och allt gick ganska långsamt i ett halvår ungefär. Sen spelade vi in en demo i april 2010 och kände att vi kanske var något på spåren.

Q: Jag tycker att er musik är ganska svårdefinierad. Är det ett medvetet val att inte hamna i ett fack, och kan ni ge några exempel på musikaliska förebilder?

A: Vi har aldrig medvetet valt att spela ”svårdefinierad” musik, samtidigt som vi också har valt att inte enbart spela en typ av punk, eller en typ av rock. Vår musiksmak breder sig långt utanför vad folk tror att punk är, och det kommer uppenbarligen fram i musik och texter, men det är ingenting vi tänker så mycket på. Våra musikaliska förebilder varierar hela tiden, det kan röra sig om allt från New Bomb Turks och Marked Men till gammal hårdrock som Pentagram till nutida hårdrock som Priestess och The Sword, till svulstiga 80-tals ballader á la Pat Benatar. Det är världens svåraste fråga att svara på, för vi har referenser hela tiden. Ofta rör det sig mer om t ex ett gitarrplock eller ett trumfill eller en frasering på sången än något band eller musik som influerat HELA vårt sound.

Q: Era låtar verkar ha ett genomgående mörkt tema med ärliga texter om krossade drömmar och andra svåra ämnen. Vad betyder det för er? Är texterna lika viktiga som musiken?

A: Ja, texterna är viktiga. Det är en utmaning att skriva något tematiskt och mörkt. Vi gillar att göra det lite svårt för oss. Däremot, i motsats till vad många tror, så är våra texter nästan aldrig självbiografiska. Vi skriver ofta om något vi läst eller någon vi känner, och hittar på en karaktär och skriver utifrån hans eller hennes perspektiv. Vi har en liten fascination för dystopier och hotfulla tankegångar, den absoluta botten och vad som driver människor till vansinne.