The Vaccines: Snart kommer musikpressen slita oss i stycken

Det tog mindre än ett år för The Vaccines att gå från lovande musikhopp till att bli Storbritanniens bäst säljande debutanter. För Rockfoto berättar basisten Árni Hjörvar om nya skivan, reder ut ryktena om The Strokes-samarbeten och avslöjar varför han inte tänker sluta röka.

Alla kommersiellt framgångsrika bands videografier följer ungefär samma dramaturgiska mönster, så även The Vaccines. I första fasens videosnuttar, vi kan kalla den för ”inga pengar”-fasen, ser vi bandet spela sina instrument rakt upp och ned i en produktion som varken kostat tid eller rikedom. Därefter följer fas två, ”skivbolagspengar”, där klippen blir mer påkostade och innehåller fler modeller/skådespelare och färre släktingar/vänner. Fas tre, ”turnéer, turnéer, ingen tid”, resulterar vanligen i videos där bandet hänger backstage, har lekfulla slagsmål, reser, dricker, läser och till sist går upp på scenen till tonerna av hysteriska fans. Att The Vaccines väldigt mycket befinner sig i fas tre bekräftas inte bara av den senaste tidens turnétunga videoklipp, när Rockfoto träffar bandets isländske basist Árni Hjörvar är resandet det första som kommer på tal.

– Det är samma målningar på väggarna här som på Debaser Malmö, noterar Árni när han sätter sig ner i Debaser Medis restaurang.

Spelade ni där igår?

– Nej, för nästan ett år sen, men det är lättare att komma ihåg saker än man kan tro, förklarar han. Jag brukar komma ihåg lokaler jag spelat i, stadsdelar, flygplatser…

Den korta versionen av The Vaccines historia är att de kom, såg, segrade. Bara ett par månader efter att de bildats hamnade bandet på BBC:s lika utskällda som karriärsmässigt viktiga lista över årets pophopp. Debutalbumet What Did You Expect From The Vaccines?, som släpptes tre månader senare, lät som en tonsatt version av en sockerrusig, men välformulerad tonårsdagbok och gav DJ:s runt om i världen ett gyllene tillfälle att byta ut The Strokes tio år gamla debut mot lika energiska och gitarrbaserade, men fräschare och mindre New York-arroganta, historier om att bli avvisad av tonåriga modeller, ha relationsångest och tillbringa livet med att festa. Skivan blev Storbritanniens bäst säljande debut 2011, bandet spelade för fulla hus och Árnis långa, blonda hår fick en egen hemsida.

– Det har rått en brist på ord och melodier levererade med passion och driv i modern musik och jag hoppas att vi fyller det gapet, förklarar Árni framgångarna.

De senaste nio månaderna har bandet hunnit med att spela de tolv låtarna på What Did You Expect From The Vaccines? jordklotet runt ”två till tre” gånger, inklusive tre resor till Sverige.

– Man tröttnar faktiskt inte. Man lär sig uppskatta olika aspekter av varje låt, olika aspekter av att resa, spela ihop, umgås.