Rockfotos årsbästalista 2011: Plats 1

LET ENGLAND SHAKE – PJ HARVEY

Det är knappast en udda förstahandsplacering det här – Let England Shake toppar flera av de stora musiktidningarnas årslistor, men vem kan värja sig när en gammal hjältinna spottar ur sig sin bästa skiva på flera år?

Polly Jean, sedan många år utvandrad till USA, ger här sitt hemland England ett tolv låtar långt bitterljuvt kärleksbrev. Eller kanske hellre: hotbrev. Textmässigt är låtarna nämligen dystra skildringar av krig och vansinnesdåd, både i England och i världen i stort.

De musikaliska jämförelserna med Kate Bush har inte låtit vänta på sig, och om sanningen ska fram är faktiskt Harvey närmre Bush än Patti Smith den här gången. Detta är dock inget som undantrycker det originella artistiska uttryck som PJ Harvey utvecklat under sina dryga tjugo år som artist. En historia som vi alla vet innefattar allt från uppkäftig bluesrock och lo-fi punk till pianoballader och nu också experimentell folkmusik. Let England Shake är något av en kontrasternas skiva. Samtidigt som anslaget är rått och avskalat är lekfullheten i form av diverse samplingar och inslag av folkmusikinstrument hela tiden närvarande.

Det är som en vitklädd och fjäderprydd gudinnegestalt med en cittra på armen som vi kommer att minnas PJ Harvey anno 2011. Med all rätt, hon är sannerligen härskarinnan över det musikaliska landskap där hon nått kultstatus vid det här laget.