Rockfotos albumlista 2011: plats 7

THE YEAR OF HIBERNATION – YOUTH LAGOON

Det finns en drömscen i Roy Anderssons “Du Levande” som mer än något annat kan illustrera Rockfotos val av årets sjunde bästa album. Anna och Micke sitter i en lägenhet. De är bröllopsklädda. Micke leker lite med sin elgitarr. Gitarrplinkandet blir ett solo, ett fånigt elgitarrsolo som växer och slingar sig tills vi plötsligt ser att lägenheten rör sig. Som om det vore naturligaste i världen. Utanför vinkar förbipasserande till det lyckliga paret, Micke spelar vidare och folkmassan ropar åt det lyckliga paret, önskar dem lycka till på väg till sitt nya liv.

Det jag försöker säga är att Trevor Powers är Micke. Och “Cannons” från The Year of Hibernation, med det där gitarr-riffet som ramlat ned från något moln och rakt in i Powers hjärna, är låten som borde få lägenheter att förflytta sig och främlingar att falla in i lyckorusiga hyllningskörer. Den är så bra.

Powers, 22-åringen från Biose, Idaho har som enmansorkestern Youth Lagoon på första försöket lyckats med det som andra artister spenderar hela karriärer med att försöka skapa, en i det närmaste perfekt popskiva. Tio låtar som blandar shoegaze, elektropop, lo-fi med fantastiskt fluffiga ljudrymder och växer från oansenliga frön till mäktiga sovrumshymner. Här samsas regelrätta ballader som ”Montana” med bluesbastarder som ”17” och regelrätt elektropop i ”Daydream”, alla dragna genom Trevor Powers filter av storvulna drömmar, skeva fantasier och osvikliga känsla för melodier. Resultatet är ett av årets absolut bästa album.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. The Year Of Hibernation – Youth Lagoon
8. Bon Iver – Bon Iver
9. W H O K I L L – tUnEyArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Shampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch the Throne – Jay-Z & Kanye West
16. Strange Mercy – St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd

× × ×