Rockfotos albumlista 2011: Plats 8

BON IVER – BON IVER

Att återbesöka vissa album, vissa konserter, som varit minst sagt speciella och uppseendeväckande och nästan bortom förståeligt bra, är oftast något som kan (och brukar) tugga ordentligt på känslokanalerna. Det är album som blivit soundtrack till de dagar som känts som värst och de timmar som varit inget annat än guld. Det är konserter som nästan bokstavligen stoppat tiden, fått hela världen att sluta snurra, gjort just den konsertlokalen med just det bandet på scen när du står bredvid just den personen som du tycker om så mycket till hela universums mittpunkt. Det händer inte ofta. Men i juni tidigare i år återfanns sådan musik på ett album som kort och gott döpts efter bandet som skapade den, och i november stod det bandet på scen i Annexet i Stockholm och gjorde en helt ologisk spelning. Nedan följer de tankar som fanns direkt efteråt då, vid de två skilda men ändå så otroligt lika stunderna, och som känns lika sanna idag när året ska sammanfattas:

”Det är kanske den fullständigt kompromisslösa linje Bon Iver tagit med sig från sitt senaste album till konsertscener världen över som gör att denna spelning på ett helt överfullt Annexet känns som något overkligt, något omöjligt bra. Det kanske även är den tro Justin Vernon så uppenbart har för detta band, detta album, alla dessa låtar. Det kanske bara handlar om att Justin Vernon en gång var kär, i ett band eller en flicka eller ett helt annat liv, och att hans väg tillbaka är en som bara råkar innefatta vackra album som For Emma, Forever Ago och Bon Iver som soundtrack på den resa han vill att hela världen följer med honom på.”

Bon Iver är i sin tur fullvuxet, starkt, stolt och som spritter av livsglädje. Det är en varm titt bakåt i tiden på något som aldrig kommer tillbaka men som alltid kommer vara en del av en själv. Fröet Bon Iver sådde med sin tysta debut är idag ett vackert träd som redan står i full blom, med grenar som växt ut från indie-musikens folk- och pop- och rocklutningar och medgörligt givit plats åt allt som Justin Vernon med sitt band vill att Bon Iver ska vara. Och om Bon Iver är bara en enda sak är det makalöst vackert.”

Nu står Justin Vernon och hans Bon Iver där igen, som vinnare i en tävling han säkerligen inte brydde sig särskilt mycket om när han försökte lappa ihop sitt liv några år sedan, som de säkerligen inte bryr sig särskilt mycket om nu när de är nio och gör helt makalösa konserter världen över av de så vackra sångerna. De toppade nyligen den där ”definitiva” listan som Pitchfork publicerar varje år, och för en knapp månad sedan skapade de online-hysteri när de likt Arcade Fire förra året fick okunniga så kallade musikälskare att fråga vilka fan detta band är som förtjänar en Grammy-nominering. Vi som varit här och sett vad som blivit av den där tröttkörda berättelsen om mannen med det brustna hjärtat i skjulet i Wisconsin visste att detta var möjligt, men kunde bara drömma att det faktiskt skulle bli så fint som det till slut blev.

När de mest minnesvärda händelserna för år 2011 samlas ihop och skrivs in i historieböckerna kommer Bon Iver för evigt att stå där som det där bandet som gick från att vara en ensam och skäggig typ med sorgsen röst och akustisk gitarr till att vara ett bultande, levande, värkande musikaliskt hjärta som pumpar friskt och vackert i takt med publikens glada tårar och lugna andetag. När 2011 års bästa musik kommer att analyseras och grävas i kommer Bon Iver för alltid vara det där albumet som berättade, ville, och var så fruktansvärt mycket på en och samma gång.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. Bon Iver – Bon Iver
9. W H O K I L L – tUnEyArDs
10. Helplessness Blues – Fleet Foxes
11. Klagomuren – Jonathan Johansson
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch the Throne – Jay-Z & Kanye West
16. Strange Mercy – St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd