Rockfotos albumlista 2011: Plats 12

HOTEL SHAMPOO – GRUFF RHYS

Jag fick upp öronen för Gruff Rhys när han lånade ut sin röst till Sparklehorses projekt med Danger Mouse med vackra ”Just War”. Det är snart två år sedan Mark Linkous, mannen bakom Sparklehorse, tog livet av sig, men Gruff lever vidare och livar dessutom upp livet för oss andra. Jag föll aldrig för Super Furry Animals, som han annars frontar, inte heller hans galenskaper med Tony da Gatorra som han stötte på när han letade efter en släkting i underbara dokumentären Separado!, men här på sitt tredje album lyckas han göra ett perfekt popalbum. Det är absolut inte årets mest nyskapande, men att göra bra pop är nog det svåraste i hela världen. Gruff är däremot nyskapande genom att precis som en annan favorit, Aidan Moffat, leka med olika medier. Jag älskar det supersöta spelet Whale Trail som han gjort musik till.

Kuriosa: titeln bygger på att Gruff sedan 1995 samlat på sig massa hotellschampoo-flaskor och för ett år sedan gjorde han ett litet hotell av det hela. Se videon till det här eller lyssna på nya jul-EP Atheist for Xmas.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Hotel Schampoo – Gruff Rhys
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch the Throne – Jay-Z & Kanye West
16. Strange Mercy – St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd