Rockfotos albumlista 2011: Plats 13

KAPUTT – DESTROYER

Även om Dan Bejar sedan 90-talet spottat ur sig alster i olika bandkonstellationer har alltid soloprojektet Destroyer fungerat som ett mer personligt och poetiskt fixerat men föränderligt nav. Med tvåspårs-EP:n Bay Of Pigs 2009 kastade han sig handlöst in i svävande ambientdisco. Ett och ett halvt år senare landar Kaputt – en soulig blommande midtempodröm.

Essensen i Destroyers förunderliga mjukjazz framstår i den – på skivan förkortade, men ändå drygt elva minuter långa – ”Bay of pigs (Detail)”. Men Kaputt är mer konkret än så. Balanserandes mellan effektiva hooks och ömsint smygande instrument. Inledande dansanta ”Chinatown” presenterar ett retrospektivt genreflörande där new romantic och soul går hand i hand. Men även om Kaputt är aningen oskuldsfull ryms återhållen intensitet i exempelvis ”Savage Night at the Opera” eller new wave-basen i ”Downtown”. Den drömska discon får sin friaste form i titelspåret ”Kaputt” eller den ännu mjukare ”Poor In Love”

Dan Bejars mumlande tämjer ett känslomässigt, poetiskt, djup med ett sound alldeles för många andra lätt använder till glättiga dramer eller pinsamma pastischer. Saxofonerna låter aldrig smörigt. Den demokratiska ljudbilden innehåller inga onödiga uppvisningar.

Destroyer har gett ut rena trubaduralster, lekt med synthar och skrivit poetiska epos förut, men aldrig har det känts så sömnlöst, otvunget och njutbart som på ”Kaputt”.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13. Kaputt – Destroyer
14. Smoke Ring For My Halo – Kurt Vile
15. Watch the Throne – Jay-Z & Kanye West
16. Strange Mercy – St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd