Rockfotos albumlista 2011: Plats 15

WATCH THE THRONE – KANYE WEST & JAY-Z

2011 var året som Kanye West fick Slottssskogen att vibrera under Way Out West och dagarna innan festivalen släpptes hans och Jay-Z:s album Watch the Throne. De två giganterna möttes och levererade ett album så vattentätt att en impregnerad Gore-Texjacka ligger i lä.

På skivan har de samplat bl.a. Otis Redding och gästas av inga mindre än Beyoncé och Frank Ocean (som nämns tidigare här i Rockfotos årsbästalista). I vanlig Kanye West-anda mixas auto-tunekörer med teatraliska pianoackord, som i låten New Day. Och i sann Jay Z-anda så skrattar han in introt som i låten ”Primetime”.

Att lyssna på Watch the Throne är som att vaska guld, man står i knähögt vatten och plötsligt klirrar det till. Det är detaljerna jag fastnar för. Det märkliga slutet i ”No Church in the Wild” som flippar med apskrik och djungelvrål. Det insamplade ljudet av en faktisk raketuppskjutning i ”Lift Off”. De bitska textraderna blandade med slagkraftiga körer på ”That’s My Bitch”.

Till Jay-Z och Kanye West har jag bara en sak att säga: det svänger, katten!

”Doctors say I’m the illest
Cause I’m suffering from realness”

Kanye West i låten ”No Church in the Wild”

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15. Watch the Throne – Jay-Z & Kanye West
16. Strange Mercy – St Vincent
17. The Rip Tide – Beirut
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd