Vit Päls ratade 60 låtar inför kommande skivan

I början av januari släpper Vit Päls skivan Nånstans Ska Man Va. Rockfotos Ola Elleström ringde upp bandets sångare Carl-Johan Lundgren för en intervju.

I januari 2009 gick jag och några vänner till Debaser i Malmö för att se Still Flyin’, ett amerikanskt band som sades uppträda med 15-20 personer på scen och kända för att skapa en sällsynt feststämning. Att de hade ett Malmöband vid namn Vit Päls som förband var det då ingen av oss som påtagligt brydde oss om. Men när dimmorna skingrats hade förbandet både fått göra extranummer och fått publiken att hoppa sig dyngsura av svett. Vi tittade på varandra och undrade vad det var frågan om. Ett för oss helt okänt förband hade fått den normalt så svårflirtade Debaserpubliken att gå fullständigt bananas.

Det har gått nästan tre år sedan den magiska kvällen på Debaser. Vit Päls har blivit ett ganska välkänt band, åtminstone i Malmö och Stockholm, och numera är det ingen som häpnar när de drar fulla hus. Man vet att man kommer sjunga med i de catchiga låtarna, att man kommer le igenkännande åt de underfundiga texterna och att man kommer gå hem med en känsla av välbehag. För att få lite mer klarhet i hur Vit Päls hamnat där de är idag ringde jag upp bandets grundare och sångare Carl-Johan Lundgren.

– Jag har skrivit låtar på det här sättet sedan ca 2005. Och spelat i många olika konstellationer med väldigt olika sättning, t.ex. var det jag och två trummisar och en violinist vid något tillfälle. Det har verkligen inte låtit bra alltid men jag har provat mig fram. Vid en spelning på Malmöfestivalen härom året lät jag till exempel alla mina favoritband i Malmö kompa mig på var sin låt. Totalt nästan 100 personer var på scen den kvällen. Alla dessa experiment är sannolikt ett av skälen till att vi låter så pass bra som vi gör idag.

Vit Päls har tagit en lite ovanlig väg dit de är idag. Det känns som publiken hittat bandet huvudsakligen genom livespelningar, och de skivor som släppts, Nu var det i alla fall så med Carl-Johans hemmainspelningar och den välproducerade Studio Möllan Sessions med hela bandet, mest varit en dokumentation eller en present med livefavoriter till fansen. Redan innan den första skivan kom hade Vit Päls nämligen relativt stor publik på sina spelningar.

– Jag la ut mycket låtar på Myspace, så jag tror det var många som hittade oss så och därefter kom på spelningar. Det började med en liten skara som var stora fans och väldigt många som tyckte det lät för jävligt, vilket det utan tvekan också gjorde ibland.