Rockfotos albumlista 2011: Plats 18

THE HARROW & THE HARVEST – GILLIAN WELCH

Det är lustigt hur lite som förändras. 2001 var Ryan Adams posterboy för alt.country-vågen som svepte över Sverige (eller i alla fall Södermalm och delar av Malmö) och Gillian Welch släppte med Time (The Revelator) ett av årets bästa album, alla kategorier. Nu skriver vi 2011 och Adams är återigen insläppt i värmen efter ett decennium spenderat i marginalen. Och Gillian Welch har släppt ett av årets absolut bästa album.

Det har gått åtta år sedan senaste skivan Soul Journey, en evighet i musiksammanhang men bara ett ögonblick i det parallella folkuniversum som Welch uppenbarligen kommer ifrån. Så fort David Rawlings plockande gitarrspel och Welchs släpiga röst drar igång på ”Scarlet Town” är det som att återförenas med en gammal vän som man glömt bort hur mycket hon en gång betytt. The Harrow & The Harvest är något så ovanligt som ett album som är helgjutet från första till sista stund. Kalifornienfödda Welch må sakna egna rötter i den genre hon verkar i – hon har tidigare spelat i både goth- och surfband – men vad spelar det för roll när hon med bara gitarr, banjo och Rawlings stämsång som ackompanjemang väver sånger så vackra, så perfekta, att de skulle kunna vara standards från 1900-talets början.

Här finns blivande klassiker så som den skira ”Silver Dagger” (ej att förväxla med Joan Baez låt med samma namn), en trio sammankopplade sånger ”The Way It Will Be”, ”The Way It Goes” och ”The Way The Whole Thing Ends” som bildar albumets tematiska kärna och så skivans pulserande hjärta; den sex minuter och trettiosex sekunder långa balladen ”Tennessee” där Welch sjunger karriärens kanske finaste sång om grym och olycklig kärlek. Folkmusik blir inte större än så.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18. The Harrow and the Harvest – Gillian Welch
19. What Did You Expect From The Vaccines? – The Vaccines
20. Meth — Z-Ro
21. Celestial Lineage — Wolves In The Throne Room
22. James Blake — James Blake
23. Awake – Trash Talk
24. Circuital – My Morning Jacket
25. Dye It Blonde — Smith Westerns
26. Talk About Body — MEN
27. I Love You, Man — Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra — Frank Ocean
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd

× × ×