Rockfotos albumlista 2011: Plats 26

TALK ABOUT BODY – MEN

Danstokiga anarkisten Emma Goldman ska en gång ha sagt ”If there’s no dancing at the revolution I’m not coming”. När amerikanska bandet MEN över hundra år senare släppte sin debut Talk About Body verkade den som skräddarsydd för just Emma Goldman och hennes likasinnade.

Talk About Body är ungefär som att ha en universitetsföreläsning i dansmusikform. Frontfiguren och Le Tigre-medlemmen JD Samsons politiska engagemang hörs i varenda textrad på skivans tolv spår. Hon sjunger om den raserade amerikanska ekonomin, om kroppens möjligheter och begränsningar och lyckas rimma ”radical politics” med ”Sontag in the crib” i en singel om hur dyrt det är att skaffa barn. Tolkar man otroliga ”Who Am I To Feel So Free” bokstavligt blir det något av en HBTQ-variant av Jay-Zs ”99 problems”. Lika mycket ett argt krav på rättigheter som ett argt konstaterande att ”on our way stop and frisk, government asks are you a fucking risk/on the corner we got booked, papers say it’s because of the look” som hade kunnat rädda livet på fler kids som blivit mobbade till döds än vilken halvlam ”It gets better”-kampanj som helst. Tolkar man den mindre bokstavligt hade dess kompromisslösa krav på frihet kunnat soundtracka alla 2011 års revolutioner, från arabiska våren till Occupy Wall Street.

Någonstans i sin anarkisthimmel sitter nog Emma Goldman och önskar att hon hade fötts ett sekel senare. Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag är samtida med MEN och håller tummarna för att Talk About Body sätter igång en våg av dansant, samhällsengagerat musikförfattande.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26. Talk About Body – MEN
27. I Love You Man – Rebecca & Fiona
28. Nostalgia, Ultra – Frank Ocean
29. The Hunter – Mastodon
30. Gran Fuego – Siri Karlsson
31. House Of Balloons – The Weeknd