Årets bästa gothindie

Häromåret blev witchhouse en allmänt vedertagen genrebeteckning. Jag förstod ingenting då och hybriden av långsamma beats, lo-fi-produktion och billig skräckfilmsestetik förbryllar mig fortfarande. Men det faktum att hipsters och trendkänsliga bloggare år 2010 hyllade band med namn som Salem och Mater Suspiria Vision signalerade något viktigt: Att mörkret var på väg tillbaka för att återkräva sin rättmätiga plats i musiken.

Drama och mörkerromantik har år 2011 inte legat så rätt i tiden sedan gothklubben Batcave var det hetaste stället i stan. Någon som har visat vägen är blott 22-åriga Nika Roza Danilova (bilden) – mer känd som Zola Jesus. Genom att kombinera raka Patti Smith-doftande powerballader med mörka, gotiska stämningar gör hon musik som klippt och skuren för de allra skummaste hamnkvarteren framåt småtimmarna. Och responsen har inte låtit vänta på sig. Nu är hon en av de klarast lysande stjärnorna på musikhimlen och kanske den samtida indieartist som känns mest given att få ett stort, framtida genombrott in i mainstream-världen. På sina tidiga promobilder ser hon ser ut som en miniatyrkopia av Siouxsie Sioux.

Häromåret användes Cold Caves ”Life Magazines” i en reklamfilm för amerikanska Radio Schak. Reklamen gick på nationell TV i USA. Radio Schak är en av landets största elektronikkedjor – Cold Cave ett band som vanligtvis förknippas med isande synthar, migrän och Joy Division – och ingen lyfte på ögonbrynen för det något otippade mötet.

Varifrån vår nyfunna acceptans för det mörka och teatrala kommer kan man i spekulera om i all oändlighet – somliga vill mena att det har med finanskrisen att göra. Jag vet inte heller varför en del av indievärlden har närmat sig den – fram till nyligen – bortglömda gothestetiken. Men själv älskar jag den här utvecklingen!

Tio bra, mörka indiesläpp från 2011:

Cult of Youth – Cult of Youth

EMA – Past Life Martyred Saints

The Horrors – Skying

Cold Cave – Cherish The Light Years

Chelsea Wolfe – Apokalypsis

S.C.U.M – Again Into Eyes

Zola Jesus – Contaous

Esben & the Witch – Violet Cries

Tearist – Tearist Living: 2009 – Present

Anna Calvi – Anna Calvi