Rockfotos albumlista 2011: Plats 29

THE HUNTER – MASTODON

Den femte studiogiven må hända sakna de episka styckena och koncepten från föregående plattor i förmån för en mer kommersiell gångbar produkt men misströsta icke. Det är fortfarande samma Atlantagäng som vi är vana att se. Mastodon fortsätter att utvecklas och har på The Hunter kört med inställningen back to basic. Alla pretentioner är som bortblåsta och istället erbjuds en lättviktare. Plattan ger intrycket av att vara en avslappnad företelse och speglar den lekfullhet som bandet hade i studion. Stundtals lite lugnare och mer melodisk än förstlingverken men fortfarande lika flummig. Mastodonttrummisen (pun intended) Brann Dailers trumfills och briljerande på pukorna är tillbaka, något jag saknade på Crack The Skye.

Trots att Mastodon redan har en omåttlig popularitet är jag övertygad om att det är denna inriktning som passar killarna bäst. Det kommer pratas om Mastodon om några år likt gemene svennebanan pratar The Big Four på Ullevi, fredagsmys och Siwert Öholm. Arenametal när den är som bäst.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29. The Hunter — Mastodon
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd