Rockfotos albumlista 2011: Plats 30

Lyssna på Spotify:
Sierra Nevada
The Wild Wood

GRAN FUEGO – SIRI KARLSSON

Svensk folkmusik hittar sällan till denna typ av listor och årssammanställningar. Traditionens makt är stor och skivorna når sällan utanför kretsen av redan frälsta. Men ibland dyker de upp – undantagen som tar genren utanför de gängse normerna och gör musikens skönhet omöjlig att ignorera för den lyssnare som råkar komma i dess väg.

Siri Karlsson, som inte alls är en sångerska utan en instrumentalduo bestående av Maria Arnqvist på altsax och Cecilia Österholm på nyckelharpa, är det mest lysande exempel jag hört på många år. Förstärkta av ett antal skickliga musiker och med Jari Haapalainen som producent har de skapat en helt egen fusion av traditionell svensk folkmusik, instrumentalprogg, stundtals lite jazz och diverse experimentella utflykter med lösa ramar. Resultatet är chockerande starkt. Stämningarna rör sig kring vidsträckta barrskogar, den vindsvepta myren och solnedgången över insjön, men aldrig så det blir för idylliskt eller lättviktigt. Det finns hela tiden ett kaos eller ett oväder som väntar runt hörnet. Och låtar som ”Sierra Nevada”, ”Sov min kära” och inte minst den oerhörda ”The Wild Wood”, en låt jag ännu aldrig kunnat ta mig igenom utan att få akut gåshud eller sträcka mig efter ”repeat”, är förmodligen den vackraste musik jag överhuvudtaget hörde 2011.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30. Gran Fuego — Siri Karlsson
31. House Of Balloons — The Weeknd

1 reaktion

Kommentarer är stängda.