Rockfotos albumlista 2011: Plats 31

Det har blivit dags för Rockfoto att sammanfatta musikåret 2011. Vi kommer, med början idag att presentera de 31 album som vi tyckte var bäst under året. Under december kommer vi presentera ett album per dag så det här är alltså vår jul-/nyårskalender till er läsare. Listan har röstats fram av 15 av Rockfotos skribenter. Under december kommer vi då och då också presentera andra listor, krönikor och annat som blickar tillbaka på vad som känns som ännu ett riktigt fint musikår. Nu börjar vi, med #31 på listan över årets bästa album!

HOUSE OF BALLOONS – THE WEEKND

Toronto-ynglingen Abel Tesfaye dök upp tidigt i vintras och begreppet lo-fi r’n’b fick en helt ny innebörd när Abels projekt The Weeknd och hans första fritt nedladdningsbara album/mixtape House Of Balloons hajpades av de mest inflytelserika musikbloggarna världen över (ja – Pitchfork).

The Weeknd har sedan dess blivit en av årets mest framgångsrika akter och succén har lett till att Abel fått mixa världsartister som Florence + The Machine och Lady Gaga. Som en del av October’s Very Own-kollektivet har han dessutom varit något av en ständig följeslagare till hip hop-stjärnan Drake under 2011.

House Of Balloons består av nio oerhört beroendeframkallande spår som hamnar någonstans mellan kollegorna How To Dress Well och The-Dream i skivbacken. Samples av bland annat Beach House och Aaliyah gör skivan lika intressant för den snedluggda indietalibanen som r’n’b-kramaren.  Låtarna ”High For This”, ”What You Need” och”Wicked Games” fullkomligt osar babymaking-music anno 2011. Fantastiskt.

Listan hittills!
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31. House Of Balloons — The Weeknd