Bon Iver: Annexet, Stockholm 3/11


I blåjeans och en enkel vit skjorta sjunger Justin Vernon på ett så övertygade sätt att ingen lämnas oberörd. Denna fredagskväll i början av november lägger sig troligtvis som ett vackert minne hos Bon Ivers slutsålda publik på Annexet.

Bon Iver är bandet från Wisconsin som inte lämnar någonting åt slumpen. På scenen finns allt från en violinist, blåsensemble samt slagverk. Justin Vernon har en röst som är om möjligt ännu bättre live än på albumen. När första takterna av låten ”Perth” från senaste albumet når publiken är det igen tvekan, denna kväll kommer bli magisk. Det som framförallt överraskar är den riviga ton som livespelningen ger, det blir mäktigare än på albumen och att rösten och musiken håller är makalöst bra. Konserten bjuder på ljuseffekter som är genomtänkta månader i förväg och låtval som publiken älskar. Det är en blandning av lugna texter som skär i bröstet och mer rykande låtar som får fötterna att röra på sig. Låten ”Creature fear” är ett enda stort pumpande hjärtslag som kvällen till ära får en rockigare ton, något som passar mellan de lugna akustiska inslagen. Övergångarna mellan låtarna är utarbetade och ger ett helhetsintryck som stärker hela upplevelsen.

Projektet Bon Iver startades 2007 som ett soloprojekt av Justin Vernon och har sedan dess tagit stora delar av världen med storm. Debutalbumet For Emma, Forever Ago från 2008 blev en stor succé och tidigare i år kom deras efterlängtade andra album Bon Iver. Även Ep:n Blood Bank har släppts.

Det är inte mycket till mellansnack Justin Vernon bjuder på, men det som väl sägs är både vackert och alldeles tillräckligt. Bandet, eller snarare orkestern, med tanke på antalet bandmedlemmar är ett gäng musiker som vet vad de sysslar med. Det är välspelat och kontrollerat, kanske påverkar det kreativiteten på scenen stundtals negativt.
Det är knappast någon överraskning att låten ”Skinny love” agerar extranummer. Med en enkel pall och sin gitarr framför Justin Vernon denna hitlåt på helt rätt sätt. Det är enkelt och avskalat och det är många ögon i publiken som tåras i denna stund.

Stilla lämnar Bon Iver scenen efter att ha tackat sin svenska publik och hälsat till sina svenska vänner, förhoppningsvis besöker de Sverige snart igen.