Andrew Jackson Jihad – Knife Man

Phoenix-duon Andrew Jackson Jihad, som verkar i nån slags folkpunktradition med släktdrag till både Violent Femmes och Mountain Goats, släppte nyligen sitt fjärde album – Knife Man.

Precis som tidigare är texterna väl så viktiga som musiken. Andrew Jackson Jihad har precis den rätta avvägningen mellan humor, allvar, cynism och tragikomik. Som när de i ”Sad Songs (intermission)” sjunger om att de inte har något emot om lyckliga människor lämnar lokalen när de spelar för att ”I’m happy that you’re happier than me”. Eller det lika enkla som smärtsamma konstaterandet i kolsvarta ”No One” – “When you have no one, you are no one”.

En skiva kan naturligtvis inte leva enkom på bra texter, men Knife Man är en uppvisning i catchiga melodier och snygga refränger. Här är den storslagna albumavslutningen, där alla känslor och all osäkerhet från skivans alla tidigare spår kanaliseras i ett fullständigt genomärligt utbrott. Här finns inget smink och inga fasader. En fantastisk final på en underbar skiva.