Skivtips: ”Skying” – The Horrors

För mig har brittiska The Horrors stått för en av årets mest positiva överraskningar. På Skying ligger de ljusår från den stökiga, rätt omogna Birthday Party-plagierade goth-garage-rock som de först gjorde sig kända för. Blickarna är fortfarande fästa bakåt i musikhistorien men nu har de rört sig fram till 80-talet och blandar episkt skimrande synthmattor med psykadelisk pop. Sångaren Faris Badwan har lagt ner primalskrikandet och sjunger i stället som en crooner.

Tankarna går till Simple Minds i de mest melodiösa stunderna. Och när det blir som mest trippat till gamle excentrikern Genesis P-Orridges ”synthpop-projekt” Psychic TV. En mängd referenser dyker upp däremellan – en anonym kommentator på YouTube har skrivit att Skying sammanfattar de bästa delarna av de senaste 25 årens brittiska musikhistoria, vilket faktiskt är ganska träffande. Men The Horrors lyckas göra något eget av alltihop.

Kolla in ”I Can See Through You”, den nyligen utkomna andra videon från skivan här nedan: