Räfven: Trädgårn, Göteborg 30/9

Det räfvar ur på Räfvens releasefest.
 
Det börjar redan innan spelningen. Det är en fysisk känsla. Folk tar på varandra, ler större, dansar mera. Knyter upp snörkängor och converse till förmån för barfotadans. Längst fram står de  oregelbundna frisyrerna med öl i plastmugg. Längst bak står kulturtanterna i finaste stassen, kostymnissarna som bara tagit av sig kavajen.

​Det engelska förbandet The Great Malarkey river av ett par dängor. Det är inte särskilt bra men publiken är ovanligt förlåtande. Det skrålas och skålas. Sedan går Räfven på och det med otrolig pondus. De står med ryggarna mot publiken medan strålkastarna lyser upp dem och instrumenten i ett mystiskt klarblått sken och sen inleds den spexigaste spelningen 2011.

​För den som inte har sett eller hört Räfven så är de variationens mästare. Det är rivigt tempo mixat med balkantakt för att sen plötsligt övergå i jazziga reggaesolon varvat med ska. Det är oförutsägbart och vildvuxet. Det är högt i tak i dubbel bemärkelse när högt och lågt möts mellan moll och dur och musiken tänjs mellan musikerna. Det känns spontant och levande. Det märks att de spelar för att det får dem att bli glada. Den kärleken nuddar publiken. Och vibrerar runt i rummet. När publiken ombeds att dansa ringdans med varann så är det ingen som protesterar.

​Saxofonisten David Fraenckel rockar rockring samtidigt som han spelar, dansarna Cajsa Godée och Linda Thomsen river av ett dansnummer på scen som är så vackert att håren reser sig i nacken och en kvinna med en trumpet i mungipan river av ett solo mitt i publikhavet. Temperaturen stiger. När det dansats så att golvet är helt blött av utspilld dryck och det skvätter svett från dreadsen på mannen intill mig, då firas det plötsligt ned ett tygstycke där akrobaten Marta Chavez lindar benen runt tyget och svingar sig själv upp i luften. Allt ackompanjerat av Räfvens teatraliska melodier. Ju högre upp i luften, desto mer gastkramande musik. När hon faller mot marken så känns det som att hjärtat ska stanna. Men det gör det inte.Det är bara musiken som stannat av. Och sekunden efter när den sätter igång igen så slår det istället lock i öronen av allt jubel.