Stort intresse för Demobanken!

Ei Mour Mantra
I maj blev fick jag en inbjudan att närvara då Demobanken – en ny klubb för osignade band öppnade i Malmö. Jag har tidigare skrivit om denna kväll och idén bakom klubben här. Nu har det gått en tid och då jag gillade initiativet, arrangörernas engagemang och den tydligt icke-kommersiella andan ville jag gärna se hur det utvecklats. Förra fredagen arrangerades en ny kväll och jag tog tillfället i akt att prata lite med Kristofer Nilsson, en av arrangörerna om vad som hänt under sommaren.

– Efter den första kvällen, då vi hade garagerocktema, har vi även haft en kväll med mer akustisk inriktning. Då spelade bl.a. Turn Off Your Television (som vi tidigare tipsat om här) och Ensamhushåll. Det blev en väldigt bra kväll med fin interaktion mellan musiker och band. Vi har också ordnat två arrangemang på Mitt Möllan, som är ett nyöppnat hus för konst, musik och annan kultur nära Möllevångstorget. Vi hade ett bord i en affär där under sommaren där vi sålde bandens skivor och t-shirts och annat. Och i samband med olika arrangemang så ordnade vi några spelningar där också.

Hur stort har intresset varit?
– Vi har fått ca 95 ansökningar från band. De flesta är av naturliga skäl från regionen, eftersom vi fokuserat på marknadsföring här. Men vi har fått förfrågningar från band i både Göteborgs- och Stockholmstrakten. Och till och med från Umeå och nyligen också det första utländska bandet – ett punkband från Finland som vill komma och spela här.

Kvällarna, som arrangeras på Stapelbädden i Västra hamnen, har varit hyfsat välbesökta för att vara ett nytt koncept med hittills okända band – ett hundratal besökare per kväll har Demobanken haft på sina arrangemang hittills. Arrangörsteamet är nöjda men vill såklart att ännu fler kommer. Eftersom man har picknicktema där besökarna får ta med egen dryck behöver kvällarna inte heller bli så dyra.

– Vi jobbar hårt med marknadsföring både via sociala medier och affischering på stan. Vi hoppas att vi snart är en del av folks medvetande och att fler kommer och tittar på riktigt bra band, där flera säkert kommer slå igenom framöver. Nästan alla band har ju börjat precis så här och vi försöker verkligen hitta de som är bäst – alla får inte plats.

Den här kvällen har arrangörerna valt ut tre band att spela – Malmöbandet Fallen Trees, med släktdrag till såväl Tom Waits som 16 Horsepower samt Helsingborgsbanden Ei Mour Mantra och Might Contain Nuts. Återigen är det tre band som väl motiverar sin närvaro. Speciellt Ei Mour Mantra, en helt ny bekantskap för mig, imponerar stort. Denna kvartett har rötterna bergfast i progressiv och psykedelisk 70-talspop, men med lite hjälp av elektroniska inslag låter det uppdaterat och soundet för ibland tankarna till en svensk motsvarighet till kritikerrosade A Mountain Of One, speciellt som de lät på sina tidiga EP-s. Musikerna är musikaliskt väldigt drivna och sången låter alldeles lagom desperat. Låtarna klockar ofta in på 7-8 minuter och är uppbyggda av långa, råsnygga instrumentalpartier som påminner om Pink Floyd kring Wish You Were Here. Ei Mour Mantra är inget band som kommer spelas på NRJ – däremot har de goda förutsättningar att bli en blogghype och kritikerfavorit om de får mer spridning. Deras egna release The Libra Sessions EP följde således med mig hem efter spelningen.

Nästa kväll på Demobanken arrangeras 7 oktober. Därefter planeras nya kvällar var tredje vecka. För detaljer, håll koll på deras hemsida eller gilla på Facebook.

3 reaktioner

Kommentarer är stängda.