Q & A: Lotta Wenglén

Tidigare har hon spelat i Ba-Ba-Loo och Bobby Ray, och nu har hon fem bollar i luften samtidigt – fyra olika band, varav ett självbetitlat, samt driver eget skivbolag. Den fjärde maj släpptes hennes femte fullängdare Thanks For Your Generous Donations! Rockfoto var nyfikna på Lotta Wenglén.

Q: Lotta, hur började din musikaliska resa?

A: Jag började skriva egna låtar redan som nioåring och då kunde jag ta tre ackord på gitarren. Dessa ackord byggde jag sedan på med egna ”hittepåackord”, och de använder jag fortfarande när jag spelar.

Q: Är det alltid musiken som har varit i fokus eller finns det något annat som har legat dig lika varmt om hjärtat?

A: Innan jag började spela tyckte jag mycket om att teckna serier. Tyvärr har jag tappat det uttrycket, men jag hoppas att inspirationen till att teckna kommer tillbaka någon gång.

Q: Din senaste skiva har fått fina recensioner, hur tycker du att den har bemötts av folk?

A: Det är svårt att säga hur skivan har bemötts av folk då jag sällan får tillfälle att möta mina lyssnare. Jag är nyckfull i mitt skapande och ingen platta som jag har gjort är lik en annan. När man jobbar på det viset kan det vara svårt att behålla den publik som man en gång fått kring en viss platta, men och andra sidan dyker det upp nya lyssnare som inte skulle ha funnits där annars. För mig handlar konst om förändring, så jag kommer aldrig safe:a och göra en platta som en uppföljare till en annan bara för att den råkade gå bra hem hos publiken. Trots den stundtals mörka tonen på min senaste platta så tror jag att folk uppfattar musiken som ganska direktverkande med en leklusta och många roliga vändningar.

Q: Thanks For Your Generous Donations! – Hur kommer det sig att skivan heter som den gör?

A: Titeln kommer från att jag tänkte på den generösa donator som bidragit till att vi fick vår underbara dotter via insemination.

Q: Av dina senaste låtar så är ”Go Cat Go” min favorit, och av Spotifys topplista att döma så är det många som håller med. Vad handlar låten om?

A: Jag och min familj bor i ett hus på landet och där går tiden långsammare än i stan. Låten är olika snapshots från min första vinter på landet och jag försöker berätta om vardagens dramatiska vardagligheter. Jag tycker att texten förmedlar en känsla av isolering, ensamhet och om förmågan att kunna njuta av de små sakerna i vardagen.

Q: Finns det någon särskild känsla, eller något budskap, som du hoppas kunna förmedla genom din musik?

A: Innerlighet och uppriktighet är viktigt för mig att få fram i mina låtar. Jag kämpar ständigt med att försöka få fram dessa ingredienser vilket kan vara svårt när man skriver på engelska. Mina begränsningar blir så tydliga när jag sitter mitt uppe i en låt och vet exakt vad jag vill få fram, men saknar de rätta orden för att få fram dynamiken i texten. Min förhoppning är i att jag i slutändan kan beröra den som lyssnar och att skapa ett rum som människor vill vistas i.