Spellista: Goth-höstNu är höstmörkret snart här och vi väntar dessutom finbesök längre fram i form av Sisters of Mercy. Vad passar väl då bättre än en spotifylista på temat gothrock? Rockfotos skribent Anton Lindskog är det som har sammanställt sina favoriter åt er. Lyssna och läs hans kommentar efter hoppet
.

I listan får vi följa den nu tämligen avsomnade genrens uppgång och fall. Vi får höra hur det lät när gothen först skapades helt oavsiktligt av de konstnärligt sinnade brittiska punkarna Bauhaus. Vad som hände när amerikanska Christian Death gav ordet pretentiös en helt ny innebörd. Hur genren, i takt med ökad popularitet, växte till arenanivåer i slutet av 80-talet med The Mission och Fields of the Nephilim. Till slut får vi även höra lite samtida material från genrens kanske främsta överlevare Clan of Xymox och nykomlingarna Blessure Grave. Sätt in vampyrtänderna och njut!

Bauhaus – Double Dare (1980)
Siouxsie & the Banshees – Hybrid (1980)
Skeletal Family – Promised Land (1985)
Christian Death – Romeo’s Distress (1982)
Red Lorry Yellow Lorry – Talk About The Weather (1985)
Sisters of Mercy – Lucretia, My Reflection (1987)
Fields of the Nephilim – Slowkill (1987)
The Mission – Butterfly On A Wheel (1990)
Dead Can Dance – Ocean (1984)
Theatre of Hate – Do you believe in the Westworld? (1982)
Killing Joke – Requiem (1980)
Clan of Xymox – Morning Glow (2009)
Blessure Grave – Open Or Shut (2010)

Lyssna här.

2 reaktioner

  • Magnus Billqvist skriver:

    Var kan man läsa de nämnda kommentarerna? Blir nyfiken på hur du tänkt Anton, för du har verkligen valt helt andra låtar än jag hade gjort (bortsett från Lucretia kanske), och förstås också hoppat över/valt bort många band varav flera borde vara självklara här. Men du kanske bara kunde eller fick ha med 13 låtar och tvingades sålla? Då är jag extra nyfiken på hur du tänkt förstås. Eller var det kanske just den summan som var lite extra lockande i gothsammanhang? ;)

    • Anton Lindskog skriver:

      Haha, jag var begränsad till 10 låtar men min snälla redaktör lät mig ta med några extra, det var mycket riktigt siffran 13 som kändes passande i sammanhanget :) Det här är alltså inte tänkt som någon ”fullständig historielektion” – det finns många bra sådana redan och jag anser inte att man kan få till det på bara 13 låtar – utan snarare ett urval av personliga favoriter. Min tanke var främst att få till en bra blandning och belysa utvecklingen från punk till svulst.

Kommentarer är stängda.