Q & A: Skriet

Den elfte oktober är Skriet äntligen tillbaka med en ny skiva som fått namnet Det Beslutande Organet. Rockfoto ställde sex snabba frågor till ena halvan av duon – Isak Sundström, som några av er kanske känner igen från betydligt rockigare Pascal.

Q: Skriet är betydligt mer lågmält och finstämt än Pascal. Om du tänker på den musik du själv lyssnar på, är den mer åt Pascalhållet eller låter det som Skriet? Ge exempel på musik som berör dig just nu.

A: Jag lyssnar på mycket musik samtidigt. Hårt och mjukt. Just nu är det mycket 70-tals hårdrock som Black Sabbath och Josefus. Sen blir det rätt mycket country, typ Mary Gauthier. Och så älskar jag musiken till Hertzogs film Cobra Verde av Pupul Vuh.

Q: Du sjunger på svenska i båda projekten. Hur kommer det sig?

A: Jag är rätt kass på engelska. Det låter för jävligt. Jag skulle gärna sjunga på engelska om jag inte lät som idiot då, men i och för sig – det gör jag kanske ändå?

Q: Är det någon skillnad på att vara en duo och att spela i band? Fördelar/nackdelar?

A: Med Skriet frågar vi olika personer om dom vill va med och spela. Det är kul. Det är ju mer ett öppet projekt med en massa olika musiker som medverkar. Ett band blir lite mer som en institution. Jag trivs både med att vara en duo och att spela i band.

Q: Hur ska skivtiteln tolkas?

A: Jag tyckte att det var som en bra sammanfattning av texterna och musiken. Det handlar om det febrila och omöjliga försöket hos människor att försöka besluta och fastställa om saker och ting.

Q: Hur skiljer sig nya skivan från debutplattan tycker du?

A: Det är fler instrumentala låtar på det nya albumet. Sen har jag svårt att säga mer eftersom att det var så länge sen jag lyssnade på den gamla. Kanske att vi har spelat in mycket mer live nu?

Q: Albumet släpps den elfte oktober. Vad händer sen?

A: Vi hoppas på att göra ungefär tio spelningar i höst/vinter.