Serenades har varit ett dyrt sommarjobb

Det har varit mycket snack om Serenades i den svenska musikvärlden under 2011. Markus Krunegård och Adam Olenius har, efter nästan tre års hemlighetsmakeri kommit ut, och delar nu med sig av sin sensommarmusik. Sedan i våras har vi kunnat lyssna på EP:n Birds och i dag 24 augusti släpper de sin debut Criminal Heaven. Precis innan deras spelning under Malmöfestivalen fick Rockfoto en kort pratstund med de två popveteranerna.

Att du, Adam, redan har gjort en ”avstickare” från ditt band Shout Out Louds har vi redan läst om tidigare. Så vad är det som skiljer Serenades från era andra musikprojekt?

– För det första gick det så oerhört snabbt med Tutankamon (som du syftade på). Där gjorde vi tre låtar på tre dagar i princip. Både jag och Markus har fokuserat mycket på texter och innehåll med våra andra band. Med Serenades vill vi mer framkalla en viss känsla och sinnesstämning. Det ska inte vara lika konkret. Skinande och bildligt. Det låter flummigt, jag vet.

– Vi hade egentligen ett väldigt bra recept på hur musiken skulle låta och komma fram. Det gick bland annat ut på att bara använda oss av positiva texter och inte tänka för mycket, fortsätter Markus.

Det låter nästan som att bandet är lite av ert lilla kärleksbarn. Hur seriösa är ni med Serenades?

– Störtseriösa! Serenades är prioritering ett just nu. Annat för vänta. Klart att det i början var på någon form av testnivå. Det är alltid kul att prova på något nytt och spännande, men det var liksom som en kittlande känsla att spela in med Markus, säger Adam.

Markus inflikar:

– Vi gör exakt det vi känner för. Men samtidigt tar vi Serenades på största allvar. Detta är vårt jobb just nu och vi gillar det vi gör.

Hur funkar ni ihop som arbetskollegor?

– Vi är rätt lika som personer. Vårt samarbete är väldigt demokratiskt och jämt fördelat. Vi har liksom tagit vartannat ackord och sjungit lika högt (eller lika många gånger). Men det är klart, beroende på om man är mest van vid att höra Adam och Shout Out Louds eller om man är mer inne på min musik, så hör man väl den av oss man känner till mest. Man väljer nog det som är mest bekant, säger Markus.

Markus, du har fått någon form av hattfetish. Och Adam – du har ett av landets snyggaste skägg. Tänker ni mycket på er stil nu när ni är två frontmän?

Markus svarar:

– Mjo, ”Hatten” och ”Skägget” har vi ju hört. Men nä, vi klär oss exempelvis i svart för att det är snyggt. Jag inte få skägg så jag måste kompensera med något, därför gillar jag hatten! Jag har alltid varit en luvkille och trivs med att ha något på huvudet. Man skulle kunna säga att jag samlar mina tankar där inne.