Those Dancing Days: “Behöver lite äkta rock’n’roll”

Det har gått tre år sedan Those Dancing Days släppte sitt debutalbum – ett kompetent energiknippe av spänstiga poplåtar. Nu är kvintetten tillbaka på turnévägarna, några år äldre, lite mer rutinerade och med ett för året nytt album i bagaget. Under Peace & Love-festivalen fick Rockfoto en chans att prata lite festivalminnen och musikalisk utveckling med gitarristen Rebecka Rolfart och keyboardisten Lisa Pyk Wirström.

Det är festivalspelningssommar, för en gångs skull. Those Dancing Days gitarrist Rebecka Rolfart har slagit sig ner vid en trappa på Peace & Love-festivalens backstageområde. Hon gillar att hennes band är ute på turnévägarna igen.

Those Dancing Days uppträder på Malmöfestivalen 25/8 och på Popaganda i Stockholm 27/8.

– Förra året gick mest åt att spela in skivan, säger hon.

Bredvid henne sitter keyboardisten och kompisen Lisa Pyk Wirström. Hon håller med sin bandkollega.

– Det är vår festivalturné nu, så det är lika bra att passa på att njuta, säger Lisa.

Skivan som de pratar om heter Daydreams & Nightmares och kom i början av året. Det är Those Dancing Days andra fullängdare i ordningen. Och njuta av festivalturnerandet verkar kvintetten verkligen ha gjort. Alldeles nyligen spelade bandet på Glastonburyfestivalen i England.

– Det var fantastiskt! utbrister de båda i kör.

– Det var som en hel stad, det var så jäkla stort! Man tänker att Peace & Love är stort med sina 50 000 besökare. Där var det liksom 200 000! Det var helt galet, säger Rebecka.

Hur stora är ni utomlands?

– Vi har verkligen turnerat mycket mer utomlands än i Sverige, och spelat jättemycket i Tyskland och Frankrike till exempel, säger Lisa.

– Det är lite det som vi har satsat på. Efter vår första Peace & Love-spelning 2007 blev vi kontaktade av han som äger skivbolaget som vi ligger på i England, på så sätt fick vi åka till England jättefort. Man kan säga att det var här på Peace & Love som allt det började – vår utomlandskarriär, säger Rebecka.

– Annars var Hultsfredsfestivalen samma år vår första spelning på en festival, när vi spelade på Rookiescenen. Men vi fick ändå vara med och hänga backstage och sådär. Det var sjukt, året innan hade vi varit där själva och campat och kollat band liksom, säger Lisa.

× × ×