Vivian Girls: Debaser, Malmö 28/7

Indieframgångssagan Vivian Girls har gått i ett väldigt snabbt tempo. Det var i mars 2007 som de unga väninnorna Cassie Ramone och ”Kickball Katy” Goodman bestämde sig för att starta ett band ihop. Mindre än ett år senare hade Brooklyntrion charmat hela den Pitchfork-läsande indievärlden med sin skramliga, melodiösa punkpop där girl group-harmonier möter utpräglad DIY-estetik.

Bokningsbolaget Luger jämför, i sin infotext, Vivian Girls med Talulah Gosh och Lush – två band som också gjort karriär på att blanda punkigt skrammel med popmelodier och stämsång. Själv tänker jag på ”klassiska” tjejband som Tiger Trap och All Girl Summer Fun Band. Det är musik som utan vidare hade kunnat misstas för att vara utgiven på K Records i början av 90-talet (och som Kurt Cobain hade älskat).

Trots att det är mitt i veckan dröjer det till strax före midnatt innan de tre tjejerna kommer upp på Debasers scen. Vivian Girls har nämligen spelat på Emmaboda-festivalen tidigare under dagen och är märkbart trötta efter den långa resan. Men de anstränger sig till sitt yttersta, särskilt basisten ”Kickball Katy” som hela tiden tycks ha ett leende på läpparna. Framgångarna må ha kommit i ett snabbt tempo men det är inget snack om att de har utvecklats väldigt mycket. Alla tidigare rykten om att de skulle vara ett otight live-band, är numera helt felaktiga. Vivan Girls anno 2011 är faktiskt förbluffande samspelta.

Soundet har förändrats något från den primitiva DIY-punkpopen på de första singlarna. Några av de nya låtarna drar iväg över 6-minuters-strecket med långa instrumentala partier. Men den charmiga naiviteten finns kvar och bland annat får vi höra den helt oemoståndliga girl group-dängan ”Take it as it comes”. Live är det främst punkigheten som tar ett steg framåt. De skruvar upp förstärkarna till 11 och gitarristen Cassie Ramone drar sig inte från att trycka ner effektpedalen och larma lite extra när andan faller på. De kör punkdängan ”No” som sista extranummer och får till och med några av de annars så reserverade indiekidsen att försöka dra igång en moshpit. Och det torde väl vara ett bra betyg om något.