Roskilde 2011: Lördag

Efter två dagars regelrätt musikfrosseri börjar det bli hög tid för Rockfoto att göra ett besök på festivalcampingen. Första anhalt på lördagens program blir att ta pulsen på ett av Roskildes mest populära kringarrangemang.

Nakenracet är ett återkommande inslag sedan fjorton år tillbaka och anordnas i år framför Roskildes festivalradio på västcampingens Area G. Här snackar vi inte ett par fulla grabbar som streakar i gångarna mellan tälten, utan ett organiserat lopp med utstakad bana och tjugo på förhand utvalda deltagare som springer tre varv i endast strumpor och skor till publikens stora jubel. En kille och en tjej koras sedan till vinnare och i prispotten ligger biljetter till nästa års festival. Kamerorna smattrar med ljusets hastighet när de tävlande marscherar in till tonerna av ”Born To Run”, och det är inte utan anledning – synen är nästan för bra för att vara sann.

Från västcampingen till Gloriascenen där John Grant befinner sig är det bara några hundra meter, men det känslomässiga avståndet mellan den rusiga festivalstämningen och Grants melankoliska melodier är oöverskådligt. Som om han stod och läste högt ur sin dagbok rullas tunga nystan av djupt personliga tragedier om drogmissbruk och depressioner upp framför våra ögon, utan antydan försök att dölja smärtan.

Den tidigare Czars–frontmannen står sedan förra året på egna ben och har hyllats flerfaldigt för solodebuten Queen Of Denmark som producerats i samarbete med vännerna i Midlake. Apropå skivans namn är han inte sen med att påpeka hur fint det känns att besöka landet som gav namn åt hans första egna album. För kvällen är det ledande pianot uppbackat av medmusikern Chris Pemberton som fyller ut ljudbilden med syntar och elektroniska experiment. Men den musikaliska assistansen är inte alls nödvändig. Allt John Grant behöver är sig själv, sin flygel och en total brist på självcensur.

× × ×