Sand. Salt. Saga. Pyramido.

– Alla som gillar tung musik bör kolla upp Salt.

Mer attityd än så här får jag inte från Dan Hedlund, gitarrist i Pyramido. Faktum är att mitt första intryck av sludgekvintetten är ett självsäkert sådant. Ödmjukheten kommer ju längre samtalet fortskrider. Men låt oss först backa ett par steg. Vilka är människorna bakom det udda bandnamnet?

De första famlande stegen togs i en replokal i Malmö för fem år sedan. Gemensamt för killarna i Pyramido är att de har sina rötter i skitig och hård musik men det var inte förrän efter debuten Sand och en mindre omorganisation av bandet som nya influenser hittade sin väg in i dagens konstellation. Förutom Dan Hedlund, Viktor Forss (trummor) och Ronnie Källbäck bakom micken består Pyramido av Henrik Wendel och Dan Bengtsson. När Wendel gick över från bas till gitarr klev Dan Bengtsson in på den tomma platsen. En ganska dålig demo spelades in och det israeliska bolaget Total Rust kontrakterade bandet för två albumsläpp. I Sverige distribueras skivan av Mourningwood Recordings. Dan Hedlund medger dock att framtiden med den israeliska etiketten är oviss och att det vore bättre att ha ett bolag som ligger närmare geografiskt.

Pyramido erkänner att de inte försöker vara annorlunda. Trots detta finns det spår av andra influenser i såväl musik som omslagskonst.

– Doom och sludge kan vara likriktad och vår musik är inte originell. Istället försöker vi anstränga oss att skriva ordentliga låtar och ha en struktur, säger gitarristen.

– Vi är inte det där slitna dekadenta bandet.

Spåret ”Onward” på nya albumet har progressiva tongångar och introducerar en mellofon samtidigt som ”Saltstoder” går åt synthållet. Två stycken otypiska låtar för sin genre med andra ord.

– Det var vår kompis Jon Eriksson som gjorde ”Saltstoder”. Han har släppt en del syntiga psykadeliagrejer och spelar keyboard. Han är sjukt duktig och vi bad honom göra en låt.

Likt Black Sabbaths tidigare skivor är den instrumentala låten placerad i mitten för att ge lyssnaren en andningspaus, förklarar Dan Hedlund.

Både omslaget till Salt och bandnamnet vittnar om ett band som åtminstone försöker att sticka ut hakan i en genre som är snäv. Bandnamnet är inspirerat av de gamla sydamerikanska metalbanden och gitarristen erkänner att han ville ha ett coolt namn när han satt och lekte med ord.

– Det är annorlunda, varken svenskt eller engelsk. Men det finns absolut inget djup bakom det.

Samtidigt är omslaget till Salt väldigt estetiskt utformat och där erkänner bandet att de försökt tänka till.

– Vi ville ha ett ljust omslag och var ute den där progsymfonikänslan som de gamla Yes-omslagen har.

Ljusa akvarellfärger på vit botten lurar nog de flesta, däribland undertecknad.

I skrivande stund bör den nya spliten med vännerna i Union Of Sleep vara färdig. Resultatet är ett samarbete med det irländska skivbolaget Hell Comes Home. Inför ett framtida fullängdsläpp är redan titeln bestämd och fortsätter i samma spår; Saga.

Pyramido är ett band på uppgång men Dan Hedlund är blygsam i sitt resonerande.

– Man är så ödmjuk, haha. Jag kan ju hoppas att det börjar hypas och speciellt hos folk som gillar genren hoppas jag albumet får den uppmärksamhet som behövs.

× × ×