Stjärnskott: Little Gang


Little Gang dök upp från ingenstans och vi blev kära i deras första singel, ”Evert’s Song”, som släpps den 15 juni och redan fått rotation på P3. Vi mejlade lite med bandets Jacob Snavely. Han beskriver singeln som ”något vi tycker passar för svensk sommar” och precis så känns den trots att den är inspelad mitt i vintern – som en luftig, lätt sommarsång. Fullängdaren kommer i höst.

Jacob Snavely berättar att Little Gang som projekt i stor mån drevs av honom och formades kring hans idéer. Rebekka Karijord, Carl von Arbin (Shout out Louds) och Erik Nilsson engagerades sedan i olika omfattning i processen att göra albumet. Slutresultatet blev en blandning av olika influenser som kanske inte skulle dragits till varandra i ett annat sammanhang. Resultatet är rätt coolt faktiskt, tycker Jacob.

Skivan gästas också av Ane Brun, Tobias Fröberg och Johannes Berglund. Hur låter den egentligen när alla dessa kloka huvuden slagit sina påsar ihop?
– Skivan är en ganska eklektisk affär. Den är stundtals mörk och smutsig, stundtals intim och eftertänksam. Jag skulle säga att den röda tråden hos albumet är idén att rösten, orden och trummorna är framträdande. Allt annat rör sig runt de elementen.

Är Little Gang ett slags gemensamt sidoprojekt?
– Hm, jag är inte helt säker på vad som menas med sidoprojekt nu för tiden, om man inte är extremt framgångsrik med ett projekt och världskänd artist. Som musiker är det viktigt att vara kreativ och engagerad i skapandeprocessen. Det är bra att kunna hitta en balans med olika projekt och få utlopp för olika idéer som kanske inte passar in i ett sammanhang men är helt logiska i ett annat.

Vad händer under resten av 2011?
– Vi släpper vår första singel den 15 juni och sedan albumet i september-oktober. Vi spelar på Future Perfect Festival i Karlstad den 29 juli och kanske någon annan sista minuten-spelning den här sommaren. Sen får vi se vad som händer i höst. Vi kommer ju köra en del spelningar, kanske till och med en turné. Det uppstår en intressant energi när vi spelar tillsammans live.

Ni är väldigt svårgooglade. Men om man söker på ”Half of Everything”, som ert album ska heta, så hittar man bland annat följande: 1) en bitter kärlekslåt med Lloyd Cole 2) Sean Penns skilsmässa och 3) ett Bond-citat från filmen Golden Eye. Vad tycker ni passar bäst in på er?
– James Bond-citatet!

It’s too easy.
Alec Trevelyan: Half of everything is luck, James.
James Bond: And the other half?
[alarms begin to go off] Alec Trevelyan: Fate!

Jag måste nog hålla med om Golden Eye-citatet. Tur och öde är vad som betyder något.

Little Gang- Evert’s Song by Skiva Promotion