Rapport från Siesta dag 1

Siesta!-festivalen i Hässleholm är en festival som alltid bokat bra band och som jag många gånger velat åka till. Det har dock alltid känts för långt borta för att verkligen vara värt att resa genom halva landet från Stockholm för att komma till. Men den här gången kändes restiden inte allt för lång och tågbiljetterna var inte jättedyra, så i år kunde jag inte motstå. Särskilt inte när jag såg vilka band som skulle spela första dagen. I princip alla band jag känt mig mest sugen på skulle spela på dag 1.

Ett av de band jag verkligen sett fram emot att se är Asking Alexandria, ett metal/screamoband med tranceinfluenser från UK som emokidsen älskar. De har nästan en miljon Facebook-likes och spelade nyligen på Jimmy Kimmel Show i USA, något som få band i deras genre får göra. Deras spelning på Chili-scenen var riktigt bra – bra energi och scennärvaro speciellt. Jag tror publiken var lika nöjd som jag och hoppas på en spelning i Sverige snart igen!

Efter det var det dags att se August Burns Red som är ett metalcore band från USA som jag även såg sist de var i Sverige för drygt ett år sedan. Deras musik är inget jag brukar lyssna på på skiva men live är de faktiskt imponerande tajta. De drog en oväntat stor publik till Chili-scenen och det blev som väntat en hel del moshpits och circlepits – till de extrainkallade säkerhetsvakternas stora rädsla.

Strax efter 19 var det dags att bege sig till den lilla och mysiga scenen Playa för att se Young Guns, ett relativt okänt band från UK. Det är otroligt svårt att beskriva deras musik, om inte catchy rock räcker nog. På skiva tycker jag de är extremt underskattade men den här kvällen är ljudet dock långt ifrån hundra. Synd också att inte fler personer hittade till spelningen för trots det kassa ljudet är de ett band att hålla ögonen på i framtiden.

Efter det var det för kvällens största höjdpunkt, för mig och för största delen av festivalbesökarna – The Kooks. Ett band som förstås växt en del sen jag såg deras fantastiska spelning på Debaser Slussen 2006. Då var de helt nya. Idag fem år senare har de gjort två skivor och kommer släppa en tredje senare i år. På Siesta!s största scen spelade de en del låtar från det kommande albumet men det var utan tvekan de från debuten som var mest uppskattade. Otroligt att de låtarna fortfarande håller men de är helt enkelt riktigt bra poplåtar som dessutom gör sig särskilt bra sommarkvällar som denna. Även bandet tycktes trivas bäst med de äldre. Men vi får väl se hur de nya låtarna växer till sig. Klart är iallafall att The Kooks gjorde kvällens bästa och mest efterlängtade spelning!

Sista band för kvällen var The Ark (bilden), även de på största scenen. Och vad ska man säga. The Ark är The Ark och man vet vad man får. Det är alltid bra show och trots att man inte lyssnar på dem känner man igen i princip alla låtar. Ola Salo pratade mycket om att den här spelningen var den första på deras allra sista turne, och att det är början på sin färd mot himmelen. På ett sätt känns det sorgligt, men på ett annat sätt känns det som att The Ark gjort sitt för det svenska musiklivet. Det är helt stjärnklart och strax innan ettslaget när de avslutar med ”Calleth You Cometh I” och det är en fin avslutning på Siestafestivalens första dag.

Senare idag väntar spelningar med bland andra Slagsmålsklubben, The Sounds och Håkan Hellström.