Demobanken – ny livescen för osignade band


Det görs oerhört mycket musik i världen. Bara en bråkdel av det som görs spelas in på skiva. Ännu mindre slår och blir känt. Det är inget konstigt med det. Det man däremot kan reagera mot är att det görs så mycket bra och intressant musik som drunknar i mängden och aldrig får den uppmärksamhet den förtjänar. Kanske är artisterna för dåliga på att göra reklam för sig, kanske känner de inte rätt människor eller kanske de aldrig får några spelningar och därigenom chansen att upptäckas på allvar.

För att hitta några av de okända guldkornen – vi kan för enkelhetens skull kalla dem myspace-band (för i princip har väl alla som gör musik numera några låtar på en myspace-sida) – har fyra eldsjälar, som dels älskar musik och dels utbildar sig till eventkoordinatorer, startat Demobanken. Syftet är att ge några av de band som inte har skivkontrakt (det är där man sätter gränsen för vilka som kan bli aktuella för att få vara med) chansen att spela live. Förhoppningsvis leder det till att några i publiken gillar det de hör och sprider ordet vidare. Och nästa gång kanske det står skivbolagsfolk i publiken och hittar nästa The Hives eller The Ark eller The Tallest Man On Earth. För även om det ibland kan vara lätt att glömma bort, så har de allra flesta artister börjat precis så.

Man kan ju tycka att det faktum att nästan alla band som gjort inspelningar ligger på myspace borde vara nog. Men då är vi tillbaka vid mängdproblemet. Ingen kan ha den överblicken. Ingen upptäcker det okända, men fantastiska bandet som inte riktigt har fattat hur man marknadsför sig själv. Det är där Demobanken kommer in. Och banden verkar gilla konceptet. Under de första fyra veckorna sen man startade kom det in demos från 45 olika band. Hittills har man, eftersom spelningarna anordnas i Malmö, fokuserat marknadsföringen på Skåne, men alla är välkomna och det har inkommit en hel del demos även från övriga landet.

Att skicka in en demo leder naturligtvis inte per automatik till att man får spela live. Det är naturligtvis inte praktiskt möjligt om det skulle börja strömma in ännu mer. Demobanken vill hitta de som är riktigt bra och förtjänar en större publik. De kvällar man anordnar kommer därför att bestå av de band man anser vara de bästa, men de kommer också fördelas efter genrer så att varje kväll har en röd tråd. En kväll kanske det blir hårdrock, en annan elektroniska akter och en tredje kanske det blir soul- eller funkband som spelar.

I fredags, den 20 maj, genomfördes den första kvällen i Demobankens regi – på Stapelbädden i Malmö. Ett drygt hundratal människor kom och lyssnade, vilket måste anses bra för en premiär. Den här kvällen var det tre skånska rockband, som mer eller mindre influerats av garagerock, som framträdde. Och jag måste säga att Demobanken verkar ha gjort ett bra urval för det var tre band som alla mer än väl försvarade sin plats och bjöd på finfin underhållning.

On Faraday, med en finalplats i Emergenza på meritlistan, bjöd på ett energiskt set, fyllt av snygga riff och distade gitarrer. Det är larmigt och drar ibland iväg åt hårdrock men ändå med melodierna i centrum. Sångaren, Mattias Fridh, är väldigt karismatisk och i svart skjorta och vit fluga är det inte utan att han för tankarna till en ung Howlin’ Pelle.

Andra bandet, Jackie Khan låter som ett lyckat giftermål mellan punkig garagerock och brittisk indierock av Arctic Monkeys-snitt. De ser även ut som rockstjärnor, verkar verkligen gilla att spela och några av låtarna har omedelbar hitpotential.

Och så avslutades kvällen med det enda av dessa band jag sett innan – Dalaplan. De har redan gjort sig ett namn som liveband i Malmö och släppt en EP på egen etikett. Normalt är de en kvintett, men av olika orsaker framträdde de denna kväll som en trio. Det gjorde att det lät mindre pop och mer punk än jag mindes från förra gången. I denna mer spartanska sättning fick jag, accentuerat av sångaren Niklas Svenssons dialekt, nästan känsla av Malmös gamla garagehjältar Problem. Vad som annars slår mig med Dalaplan är att trots att jag bara hört låtarna en enda gång tidigare så kände jag direkt igen flera av dem. Vissa av dem känns redan som riktiga anthems, t.ex. den självbetitlade ”Dalaplan” som har en versmelodi som för tankarna till ”My Generation”. Och med återkommande call-and-responseövningar förför Dalaplan publiken lika effektivt oavsett om de är tre eller fem personer på scenen.

Demobanken har haft sin premiärkväll och det lär komma flera. Om man spelar i ett band eller som soloartist och vill medverka bör man kontakta dem på Demobanken@eventkoordinator.se. De har även en hemsida samt finns på Facebook.