We Shall Overcome – en spellista för 1 maj

1 maj är på gång och därför passar det fint med en spellista med politisk musik. Politisk musik är ju ett vitt begrepp utan tydliga avgränsningar, t.ex. skulle man med lite god vilja t.o.m. kunna kalla tyskan Nicoles schlagervinnare från 1982 – Ein Bisschen Frieden – för en politisk antikrigsvisa, men jag har valt ut tydligt politiska och mer eller mindre agitatoriska låtar så Nicole får stå på tillväxt ett tag till. Jag har dessutom uteslutit punk och progg, för att dessa genrer är politiska i sig själv och därför antingen behöver egna listor om man gillar dem eller kastas på soptippen i sin helhet om man avskyr dem.

För er som inte orkar gå i tåget på 1 maj, eller vill repetera känslan, så får ni här 40 minuter av kamp och knutna nävar. Vi börjar med en av världens mest fantastiska sångerskor som deklarerar vad det hela handlar om – att ett enat folk aldrig kan besegras – och sen betar vi av kamp mot rasism, kärnvapenhotet, allmän jobbtristess, kvinnors rättigheter innan vi slutar hoppfullt och segervisst med att följa Birgit Friggebos (någon som minns detta?) gamla råd att sjunga We Shall Overcome.

The Savage Rose – El Pueblo Unido
Gil Scott-Heron – The Revolution Will Not Be Televised
Billie Holiday – Strange Fruit
Last Poets – Wake Up Niggers
Barry McGuire – Eve of Destruction
Hazel O’Connor – Who Needs It?
Patti Smith – Piss Factory
John Lennon – Woman is The Nigger of The World
Billy Bragg – Waiting For the Great Leap Forwards
Pete Seeger – We Shall Overcome

Listan lyssnar ni på här!