Star Slinger: Yaki-Da, Göteborg 25/3

Star Slinger aka Darren Williams ställer sig bakom DJ-båset vid 01:00. Och detta gör Williams med viss blyghet, vilket förstärks av luggen som döljer stora delar av av hans ansiktsdrag; blygheten är dock övergående, och med hyllningar världen över för sina remixer och mjuka samplingspop, tar Nottingham-födde Williams snabbt kommando över Yaki-Da’s trånga dansgolv – det finns plats för alla, inklusive Göteborgsprofiler som Jens Lekman (ett stort fan).

Williams bygger sin musik på gamla R&B-hits, hip-hop och poplåtar – bl.a. Prefab Sprouts ”Wild Horses” – men han sätter sin egen fjäderlätta prägel på de beatbaserade och dansanta produktionerna; de låtar som får störst genomslag är ”Mornin’” från förra årets album ”Volume 1”, samt ”Punch Drunk Love” och ”The Yes Strut” från aktuella tolvan Teams vs. Star Slinger. Detta är låtar som studsar genom den stuckatur och schablontapetserade lokalen – ett möte mellan gammalt och nytt.

På sätt och vis känns det surrealistiskt att denna hypade artist nått ett dansgolv i Göteborg, men det är även behövligt i en stad som mer eller mindre bygger sin populärkultur på gitarrbaserad popmusik. Det är uppenbart att de som kommit för att se Star Slinger känner något liknande.

I efterhand tackar Williams Göteborg på sin twitter, men det är vi som borde tacka honom. Och det ska sägas att remixen av The Morning Benders ”Cold War” – spelas under kvällen – hittas på en nämnda bands remixtolva vars intäkter går till Japan Society’s Earthquake Relief Found. Vi är med andra ord många att tacka för Darren Williams produktioner.