The Low Anthem: Pusterviksbaren, Göteborg 24/3

Pustervik har lockat en stor skara folkpopfantaster denna torsdagskväll, och Providence-baserade The Low Anthem tar hand om denna publikskara från första stund med sin blandning av traditionell gospel, folk och blues. Musiken omfamnar, lämnar få oberörda, tar med samtliga på en resa till en tidsålder där stenkakan var högsta mode – i flera av låtarna använder exempelvis medlemmarna samma gammalmodiga golvmikrofrån. Men bandet glömmer aldrig nuet; det är en konst att kunna öveföra traditionell musik till moderna populärkultur (utan att kännas effektsökande). De balanserar emellertid på en tunn tråd.

Sångaren Ben Knox Miller gör sitt yttersta med små medel, sjunger med återhållsamhet, vilket även präglar flera av låtarna på gruppens aktuella fullängdare Smart Flesh. Denna kväll spelas stora delar av nämnda album, och lugna spår som ”Apothecary Love” och ”Ghost Women Blues” samsas med mer indierockliknande ”Boeing 737” och gungande ”Hey, All Your Hippies!”. Allt som oftast genljuder bandmedlemmarnas amerikanska arv, men emellanåt framträder även en förkärlek inför brittiska folkrockpionjärer som Fairport Convention. Influenserna blir dock aldrig övertydliga, utan fungerar mest som igenkännlighetsmarkörer.

Konserten avslutas med indiehitten ”Charlie Darwin” från 2009 års album ”Oh My God, Charlie Darwin”, och efter en kväll med både Woods – spelade tidigare på kvällen – och The Low Anthem lämnar de flesta Pustervik med ett belåtet leende. Antar att nämnda band gjorde detsamma.