Stjärnskott: Bäddat för trubbel


Malmös absolut bästa garagerockband just nu kallar sig för Bäddat För Trubbel och har blivit extremt hyllade för sin debutskiva Det här är inte New York både på hemmaplan och i övriga Sverige. Ett självklart val då Rockfoto-redaktionen skulle sammanfatta Sveriges hetaste band just nu. Madeleine Bergquist ställde några frågor.

Bäddat för trubbel är nog Sveriges mest klockrena bandnamn just nu. Får man fråga hur det kom sig att ni valde just detta namn?

– Vi letade efter något som lät lagom tufft och häftigt och efter att ha tragglat igenom en trave förslag så landade vi på det.

Hur, när och var uppstod bandet?

– Det var väldigt odramatiskt och hände förrförra året då idén om att spela i ett band tillsammans dök upp. Eftersom att vi redan drack öl och lyssnade på musik ihop var inte steget speciellt långt till att dricka öl och spela musik istället.

Lyssna på Bäddat för trubbel på Spotify.

Ni påminner mig väldigt mycket om det gamla Malmöbandet Problem. Vad har ni att säga om denna liknelse?

– En trevlig liknelse som kanske mer eller mindre kommer automatiskt om man spelar punk på skånska. Problem är bra – i alla fall var de det till en början – men det är inget band som vi i bandet har någon direkt relation till.

Fanns det över huvud taget en ambition att nå utanför Skånes gränser? Jag tänker på det faktum att ni valt att sjunga på skånska.

– Det verkar som om dom uppskattar oss också i Göteborg och Stockholm. Det är kanske någon sorts exotism? Vi dagdrömmer om att få spela i Köpenhamn!

Det har talats ivrigt om Malmöscenen det senaste året. Vad har ni att säga om detta fenomen? Känner ni er som en del av en ”scen”?

– Tja, vi känner väl oss som en del av Malmös strålande punk/hc-scen med strålande band som Sista Sekunden, Vindicate This!, Nobelkommitén, Herätys och Hårda Tider. Den här nykraut/Debaserpop-scenen har vi väl inte några direkta kopplingar till, men den är säkert bra om man fattar sånt?

Vad har ni att säga om staden där ni bor?

– Malmö är väl egentligen varken bättre eller sämre än andra städer – det är bara den vi känner till bäst. Det finns människor som är födda att förlora i alla svenska städer.

Slutligen – vad har ni för mål under 2011?

– En trave spelningar och en ny skiva vore skoj. Sen kommer det en sjua alldeles strax är det tänkt.