The National – Live at Roskilde Festival 2010

Denna text skulle aldrig blivit till om det inte var för en ung, lång man med blont hår och glasögon som kallas för Stålis. Han har inte alltför mycket med Stålmannen att göra förutom en övermänsklig tendens att sälja musiken han valt ut för att spelas på Bengans i Stockholm till hoper av kunder nästan omedelbart. Stålis  är anledningen till att The National gav utslag på min radar överhuvudtaget ett par år sedan. Stålis spelade nämligen, en tidig, varm, solig vårdag 2008, Boxer rakt igenom i butiken. Och jag har sedan dess haft ”Brainy” ständigt närvarande i mitt dammiga gamla, ständigt överfulla och distraherade hjärnkontor.

Sedan dess har jag hunnit falla huvudlöst för High Violet, välja det som årets bästa album 2010, se The National live på Roskildefestivalen förra sommaren och även där slås över Brooklyn-bandets allmänna förträfflighet. Jag var givetvis inte ensam om att höja High Violet till skyarna som ett fantastiskt fint, brett och stabilt album och jag är inte heller ensam om att tycka väldigt mycket om The National som live-band. Ovan ser ni hur det såg ut på Roskildefestivalen förra året, och ikväll går The National upp på Cirkus scen i Stockholm för en spelning som sedan länge, tydligen, är utsåld. Några få biljetter kan finnas kvar i Cirkus biljettkassa, och har ni biljetter kan ni se fram emot en fin spelning från ett väldigt skickligt band.