”Under Cover Of Darkness” – The Strokes

The Strokes – Under Cover of Darkness by Wave of Sounds

Det är konstigt att tänka på såhär i efterhand. Bland alla otroliga framträdanden och monsterhettan Roskildefestivalen 2006 bjöd på och en lineup som innehöll ett arrogant, missgynnsamt och uselt Guns N’ Roses så var det The Strokes som framstod som drygast, tröttast och mest obekväma när de kort besökte Orange Stage och slog på sina instrument en stund. Detta under First Impressions Of Earth-eran, när The Strokes var som störst men när det försiktiga experimenterandet med olika rock-ljud började spreta ut alldeles för ofokuserat och slarvigt från kvintetten.

Fem år har passerat sedan The Strokes senast släppte ett nytt album och trots att det handlar om ”bara” fem år känns det som en evighet sedan. Under tiden som The Strokes spenderat på solokarriärer och det mesta som inte innefattat huvudsysslan har musikbloggar exploderat, Twitter och Tumblr och Facebook blivit lika inflytelserika som skivbolag och hundratals talangfulla band har lyckats fylla tomrummet utan vidare.

När Albert Hammond Jr tidigare i månaden satt och skissade på albumkonst och lekte med papper över telefonen var han ändå tydlig med sin tro på att The Strokes inte tappat sin plats, inte tappat relevans och är bättre än någonsin, dessutom att musiken varit klar ett tag men att bandmedlemmarna suttit och pillat på detaljer, lite i onödan. Klyschiga svar, givetvis, men det verkade finnas en ärlighet i mannens röst, så varför inte?

Är det då, låt oss säga…oförskämt, att bli överraskad av hur bra ”Under Cover of Darkness”, den första singeln från The Strokes på fyra och ett halvt år, faktiskt är? Är det drygt att tycka att The Strokes borde släppt detta närmare 2009 när låten sägs ha spelats in? Eller att rent av påstå att det är på tiden att Julian Casablancas sjunger lite glatt igen och att bandet låter mer optimistiskt än de gjort på väldigt länge? Om singeln på något sätt alls är en indikation av hur Angles faktiskt låter återstår att se, men ”Under Cover of Darkness” visar allra minst att The Strokes fortfarande är på riktigt, och fortfarande kan skapa väldigt stilig rockmusik.