Glasser är nöjd med sitt alias

Cameron Mesirow, eller Glasser som hon kallar sig när hon gör musik, besökte nyligen Sverige för ett par spelningar och Rockfoto passade givetvis på att ställa några frågor till en av de allra förnämsta inom electrogenren just nu.

Hur kommer det sig att du valt att uppträda under artistnamn?
– Jag tycker att det känns som att jag kan vara mer fri i min kreativitet när jag använder mig av namnet Glasser och jag är nöjd med mitt alias.

Här kan du läsa Glassers blogg.

Cameron verkar som soloartist och hela debutalbumet Ring är skriven och inspelad på egen hand i datorprogrammet Garageband – en låtskrivarprocess som hon rekommenderar:

– Jag skulle vilja rekommendera det till alla som är i samma position som mig i sitt låtskrivande. Det är riktigt kul att leka med och utforska alla dess funktioner.

Men du har ett band med dig när du spelar live?
– Ja, jag har haft en väldig tur och får arbeta med en hel drös med fantastiska musiker. Det är väldigt fint att få höra min musik framförd av människor som kan ge den liv ”på riktigt”, utanför datorn.

Albumet The Ring har en väldigt speciell struktur om jag förstått det hela rätt. Berätta!

– Jag sysslar ju mycket med loopar och idén är att skivan också ska ses som en loop – slutet ska föra lyssnaren åter till början så att säga. Skivan är strukturerad som så att det finns ett spår som står i tematisk opposition till resten av albumet. Detta spår är sen inkapslat symmetriskt i alla de andra låtarna, som i sin tur delar tematiska likheter med varandra.

Du har jobbat med Fever Rays producent och har jämförts en del med Karin Dreijer. Kommentar på det?
– Eftersom att vi har jobbat ihop och har en personlig relation så tycker jag att det är ganska självklart att man jämför oss. Att vi båda är kvinnor som sysslar med elektronisk musik spär väl på det hela ytterligare?

Efter att ha besökt Glassers blogg känns det uppenbart att det här är en kvinna med ett stort intresse för andra konstformer än musik. Bilder från konstutställningar och modevisningar varvas med de mest underliga You Tube-klipp.

– Jag influeras av så mycket olika sorters musik, men också av konst. Vet inte om det avspeglas så mycket i min musik – men jag tror det. Jag såg precis David Hockneys digital art-utställning i Paris som jag gillade. Annars älskar jag verkligen film; tänk Coming to America, Masculin Feminin och liknande.

Slutligen, du flyttade nyligen från Los Angeles till New York. Hur kommer det sig?
– Eftersom att jag behövde en förändring och New York är verkligen förändringarnas stad.