Veckans bästa spelningar

Det är mitten av februari och konsertruljansen är i full gång.  Det råder ett fullspäckat schema för oss musiclovers och det spelar faktiskt inte så stor roll i vilken av Svea Rikes tre största städer vi befinner oss. Utbudet är lika lovande överallt. Rockfotos lokalredaktörer har valt ut de allra bästa spelningarna under kommande veckan:

STOCKHOLM

11 februari: Sham 69, Debaser Slussen, kl 23
När Sham 69 grundades i engelska Hersham fanns inte What We Do Is Secret, Stockholms-klubben som älskar punk ohälsosamt mycket och bjuder hit bandet för en spelning. Inte heller fanns rockens Stockholmska högkvarter Debaser Slussen när bandet redan släppte första singeln ”I Don’t Wanna” i augusti 1977. Sham 69 var aktiva under punkens födelseår fram till och med 1980, återförenades 1989 och har spelat tillsammans utan avbrott sedan dess.

12 februari: Isobel Campbell & Mark Lanegan, Strand, på scen 20
Slarviga men träffande beskrivningar av lata journalister har hänvisat till samarbetet mellan Isobel Campbell från skotska Glasgow och Mark Lanegan från amerikanska Ellenburg som en musikalisk modern version av berättelsen om Skönheten och Odjuret. Duons debut kom 2006 och hette Ballad of the Broken Seas, med uppföljaren Sunday at Devil Dirtklar 2008 och senaste Hawk släppt under 2010.

16 februari: Bright Eyes, Debaser Medis, kl 20.30
Bright Eyes (bilden) är och kommer alltid att vara, trots permanent medlemskap utfärdat till multi-instrumentalisterna Mike Mogis och Nate Walcott, ett sätt för Conor Oberst från Omaha, Nebraska att berätta sina historier med sin brustna och välkända röst. Sedan 1995 har Oberst byggt på en katalog som direkt jämfördes med Bob Dylan och som de senaste 15 åren växt i kvalité, bredd och skönhet. Sedan debutalbumet A Collection of Songs Written and Recorded 1995-1997 som släpptes 1998 har Conor Oberst med Bright Eyes hunnit släppa sju studioalbum där senaste Cassadaga kom 2007. 15 februari 2011, på Conor Obersts födelsedag, släpps The People’s Key, det åttonde och första albumet på fyra år.