Vinyl – allt som räknas på mässan

När tidningarna skriver om musikförsäljning är det oftast en fråga för juridiken. En seglivad konflikt om upphovrätt visar små tecken på att lösas. Men spåren från tiden då allt handlade om skivor gör sig ibland påmind. Rockfoto gick på skivmässa i Stockholm och diskuterade inköp med gubbiga musiknördar och nyfrälsta vinylfantaster.

– I Sverige kan man få tag på saker som inte finns i Finland, förklarar en Peps Persson-look-a-like på engelska med finsk brytning. Klockan är 8 en lördagsmorgon i slutet av januari när han tillsammans med vännen och landsmannen är först på plats med ”floor-pass”. Det betyder att de får börja gräva redan när skivförsäljarna kånkar in sina orange och gröna backar från kombi-bilarna på cykelbanan utanför. På den enda skivmässan innanför tullarna står 140 meter skivdisk till förfogande. Så sakteliga möbleras de av försäljare från hela landet.

Peps Persson-finnen påstår att om det blir känt att finnarna åker till Sverige för att handla skivor så kommer priserna att gå upp.
– Jag har släktingar i Sverige och de tror att jag är normal, så jag vill inte att de ser mig på bild härifrån, fortsätter han vresigt bläddrande i en brun pappkartong.

– Sverige har en stor skivskatt. Vi var ett rikt land under efterkrigstiden, så folk hade råd att konsumera skivor. I Finland och Ryssland var det stor skillnad, men nu när de har råd med skivor åker de på mässor, säger Daniel som är här med kompisen som har skivbutik vid Sankt Eriksplan i Stockholm.
Han letar inte efter något särskilt men säger att maxbeloppet han skulle kunna spendera på en dag är 20 000 kr. Eller inget alls. Det beror på vad han hittar. I handen håller han en rosa LP med rockbandet Budgie från Cardiff som hade sin storhetstid på 70-talet. För den lämnade han en skrynklig hundring på en lång stapel CD-skivor och en nickning till försäljaren.

Vad är det mesta du lagt på en skiva?
– Några tusen.
Vad var det för band?
– Olika, inget särskilt. Du vet inte vad det är ändå, säger han.
Precis som finnarna vill Daniel från Stockholm hålla hemligt vad det är han letar efter. Om någon läser att han köpt en skiva med ett visst band för flera tusen kan det påverka priserna, tror han.