Magic Numbers, tillbaka med widescreenmusik


Efter fyra år av turnéer fick Magic Numbers nog och tog en paus. Under tiden har de hunnit få barn, påbörjat solokarriärer och arbetat med arrangören Robert Kirby. När de är på besök i Stockholm en molnig majdag konstaterar de att en egen studio gör stor skillnad och att Spotify egentligen inte är mycket bättre än illegal fildelning.
Några minuter sen, anländer Romeo Stodart till hotellrummet på Berns sjätte våning. I handen har han en Pet Sounds-påse.
– Jag har shoppat skivor, säger Romeo och drar fram en vinyl. Har du hört First Aid Kit? De är fantastiska.
Ett par meningsutbyten om skivaffärer senare (huruvida Pet Sounds kan mäta sig med Sister Ray i London och USA-baserade Amoebas överlägsenhet) anländer också Angela Gannon till hotellrummet. I handen har hon sin resväska.

Förutom First Aid Kit lyssnar Romeo också på Joanna Newsom. Angela gillar Dr. Dog och Explosions in the Sky. Den 11:e augusti spelar Magic Numbers med The Ark i Stockholm.

– Shit, jag har inte packat ännu, säger Romeo.

Den välljudande tredje skivan

En var ur Magic Numbers två syskonpar är på Stockholmsbesök för att göra intervjuer inför sitt tredje albumsläpp. Efter att ha gjort skivor två år på raken, The Magic Numbers (2005) ochThose the Brokes (2006), bestämde sig bandet att låta The Runaway ta tid. Under ledigheten byggde de en egen studio och upptäckte att de kunde lämna retropopen för något mer praktfullt.
– De första två gångerna spelade vi nya låtar live innan vi spelade in dem, säger Romeo. Vi blev vana vid hur de skulle låta så när vi gick in i studion spelade vi in dem så som de var. Den här gången var vi i studion först och tänkte inte på hur de skulle gå att framföra på spelningarna. Jag tror att det är därför det låter mycket större, mycket mer widescreen. Själva ljudet på den här skivan är bättre än på de andra två. Vi har lärt oss mer om att…

– …vara i studion, fyller Angela i. Mer om vad man vill ska komma ut ur högtalarna. Jag antar att vi har kunnat experimentera mer med en egen studio.
– The Runaway känns mycket mer förverkligad än de första. Vi har hittat en helt ny sak genom att ha ett eget ställe och så mycket ledig tid.

Stoltheten över The Runaway till trots är det inte långt in i intervjun det blir uppenbart att skivan inte nödvändigtvis är det viktigaste som har hänt Magic Numbers sedan sist.
– Michele fick barn medan vi var lediga. Hon fick en liten flicka som heter Maisy. Så jag är morbror och Angela är gudmor, säger Romeo strålande glatt. Vi behövde lite ledig tid efter fyra år av turnéer.
– Vi hade roligt, men det har sitt pris. Speciellt vad gäller förhållanden och att man alltid är trött. Vi var tvungna att ta ledigt för bandets och vår psykiska hälsas skull. Och för vår musiks.
– Michele började också jobba på en soloskiva. Hon har faktiskt varit otroligt upptagen.
– Hon tog ingen paus, vi andra gjorde det! konstaterar Angela.
– Ja, hon började spela in den när hon var gravid, men det är toppen för Michele har alltid haft egna låtar. Till och med innan Magic Numbers. Och de är fantastiska låtar, jag kan knappt vänta på att den ska komma ut.

Fick ni vara med när hon spelade in den?

Romeo: Jag hjälpte henne lite grann, men jag fick inte tala om för henne vad hon skulle göra. Jag var bara där. ”Jag finns här om jag behövs” liksom.