Actors och The Foreign Resort på Inkonst – en kväll som bekräftar postpunkens välmående

The Foreign Resort. Press Photo.

Jag fastnade omedelbart för Actors debutalbum It Will Come To You. Det unga kanadensiska postpunkbandet har rötterna i ett svartklätt 80-tal men blir trots det aldrig svårtillgängliga. Eller ens särskilt svårmodiga. Det handlar om starka låtar med självklara melodier, utsmyckade med cineastiska synthar och en högt uppskruvad postpunkbas. Och lite extra eyeliner.

Vancouverbandet, som bildades för sex år sedan, gör även sin första Sverigespelning på Inkonsts lilla scen i Malmö. Det märks att de är ett relativt okänt namn. Publiken är gles och jag uppskattar att upp emot hälften av besökarna är vänner och hangarounds till kvällens två akter.

Actors-sångaren Jason Corbett är en karismatisk frontfigur och underhållande mellansnackare. Soundet och poserna pekar mot betydligt större lokaler. Med bland annat ”Face Meets Glass” och ”Crystal” har de gjort flera av de starkaste dark/new wave-anthems jag hört på senare år.

Kvällens andra akt The Foreign Resort kommer från Danmark och har spelat ihop lite längre. En ny fullängdare – uppföljaren till 2014 års New Frontiers är på gång. The Foreign Resort har inte Actors melodikänsla men den danska trion tar igen det med ren råstyrka. Öppningsnumret är en orgie i klädsamt postpunk-mörker: Massivt pulserande trummor à The Cures Pornography, en högt uppskruvad Joy Division-bas och shoegaze-igt gitarrgnissel.

Förutom de uppenbara 80-talsreferenserna finns också diskreta inslag av modern elektronisk musik, som får dem att sticka ut lite. Bland annat har LCD Soundsystem nämnts som en inspirationskälla (danskarna får in en kärleksfull pik till Actors genom att droppa LCD Soundsystems ”North American Scum” i mellansnacket).

Postpunken mår väldigt bra år 2018, vilket bekräftas den här torsdagskvällen med två huvudakter på Inkonst.  Nu hoppas jag fler hinner upptäcka Actors så att de får den publik de förtjänar under nästa Sverigebesök.