Svart Katt: ”Många av texterna är väldigt personliga”

Svartkatt_press17

Ett av Sveriges absolut mest intressanta punkband just nu heter Svart Katt. Förra året släppte bandet sin första EP och i slutet av november kommer debutalbumet När allt är över (på Rundgång Rekords och Adrian Recordings). Idag släpps ”Håller ett öga på varandra”, den andra singeln från albumet. HYMN ringde upp Johan som spelar gitarr och sjunger i bandet.

Hur gick det till när ni spelade in den nya skivan?

– Det var ungefär samma sak som när vi spelade in EP:n. Vi spelade in på samma ställe, en studio i Östersund som heter Talkback, med hjälp av samma producent – Sommarkatten. EP:n spelade vi in där på en helg, och albumet spelade vi in där på två helger. Så det var precis samma upplägg.

– Det är ganska mycket att vi spelar in spår för spår, lägger lager på lager. Trummorna först, sen basen, och så vidare. Sommarkatten som vi spelar in med lägger en hel del också, orglar och synthar och sånt. Han är en väldigt stor del av att vi låter som vi gör.

Går ni in i studion med en tydlig bild av hur varje låt ska låta, eller testar ni er fram?

– När vi spelade in EP:n så visste vi inte alls att de låtarna skulle låta som de gör. Det är till så stor del Sommarkattens förtjänst att låtarna på den skivan låter som de låter. Så är det på albumet också, men då visste vi vad vi kunde vänta oss när vi gick in i studion.

Hur går det till när ni skriver låtar?

– Det är jag och vår basist Robin som skriver låtarna. Vi skriver var och en, för oss själva, och så spelar vi in på mobilen och skickar till varandra. Sen ses vi och gör klar låtarna, och efter det repar vi in dem med vår trummis Micke. Så vi har formen för låtarna ganska klart, men sen exakt hur de ska arrangeras och så – det vet vi först efter att vi spelat in dem, där har vi mycket utrymme. Sommarkatten är en stor del när det gäller sådant som arrangemang.

”Vi har formen för låtarna ganska klart, men sen exakt hur de ska arrangeras och så – det vet vi först efter att vi spelat in dem”

Är det du som skriver texterna?

– Jag skriver de flesta texterna, med något undantag. Robin har skrivit texterna till ett par låtar också, en låt på EP:n, och en låt och en refräng på albumet.

Hur går det till när du skriver texter?

– Jag brukar skriva ner grejer på mobilen, lite mest hela tiden, när jag kommer på någonting. Men ibland så är det ju att jag kommer på något på gitarr och så skriver jag en text utifrån det. Så det är lite olika. Oftast utgår jag ifrån grejer som händer, ibland i mitt eget liv, ibland lite mer allmänt. Det har blivit att många av texterna är väldigt personliga. Jag tycker ofta att det känns som att det blir mer allmängiltigt när jag skriver om sånt som faktiskt handlar om något väldigt specifikt för mig.

– Singeln som kommer nu – ”Håller ett öga på varandra” – den handlar om en specifik person, men så är den mer allmängiltig också, handlar om att backa upp varandra och vad det kan betyda när man har någon som gör det.

Onsdagen den 18 oktober spelar Svart Katt på Klubb HYMN på Obaren i Stockholm.