Reseda firar 20 år och släpper ny skiva

unnamed

På lördag firar bandet Reseda 20 år, släpper albumet REVERSE och ställer till med stor releasekonsert på Zenit, i Rissna, Jämtland. HYMNs Majja Nykvist tog ett litet snack med Tomas Hartwig och Robin Lindqvist i bandet.

Jag tänker på en viss textrad ur en Tom Petty-låt när jag hör bandnamnet Reseda. ”It’s a long day, living in Reseda”. Berätta om hur namnet kom till?

– Vi satt och pratade om vilken som är världens bästa låt. Vi kom fram till att det är Tom Pettys ”Free Falling”. Vi var helt inne på college rock då och tyckte att, Reseda – vilket ställe det måste vara. Snyggt ord.

”Vi var helt inne på college rock då”

Ni har spelat i 20 år, höll på att få ett skivkontrakt 2004 och hade en chans till break 2009 i Tyskland – vad var det som sket sig då?

– 2004 var vi inte redo. Vi var trötta och mådde dåligt. Blev lite snuvade och orkade inte ta fighten. 2007 skrev vi skivkontrakt med ett indiebolag i Köln. 2009 spelade vi en del i Tyskland. Upp och ner, som det ska vara. Vi hade superkul och flera av låtarna från When Life & Art Collide roterade på väldigt många tyska radiokanaler. Personliga saker gjorde att allt bleknade.

En av bandmedlemmarna, Sebastian Eriksson, startade skivbolaget Veritabel Fonogram för att släppa REVERSE, är det ett sätt för er att ta tillbaka kontrollen efter diverse fadäser med managers och skivbolag?

– Både ja och nej. Det är skönt att arbetet blir så tajt. Alla har koll på alla delar i processen. Det är mycket smidigt och snabbt.

Den 14 oktober släpps skivan och jag antar att ni är något pirriga nu, vad hoppas ni på för respons?

– Det känns fantastiskt stort! Nervös är ett ord som inte räcker till. Vi behöver spela musik för att våra liv hänger på det. Bandet har fått mer eller mindre respons under 20 år och det har inte stoppat oss från att spela, så det hänger inte på det egentligen.

Vilka är era största inspirationskällor?

– Bra musik och fina ljud, livet och döden.

Hur skulle ni sammanfatta ljudbilden på skivan, vad ville ni få fram när ni skapade?

– Ett mjukt mörker. En berättelse om att gå vidare. Vi vill att man ska kunna lyssna på skivan riktigt högt, både i lurar och högtalare. Utan att det blir intensivt och jobbigt. Detta har vi producenten Ron Haven och mastraren Daniel Mikaelsson på 4916 mastering att tacka för. Luftigt och mjukt, men rock.

”Alla tar vi avsked från saker hela tiden vare sig vi vill eller inte”

Skivan innehåller 12 låtar som handlar om avsked. Vad är det ni tar avsked till?

– Alla tar vi avsked från saker hela tiden vare sig vi vill eller inte. Medvetet eller omedvetet. Varje låt är specifikt bundet till ett avsked för oss, men vi vill att alla ska kunna koppla till sin egen story.

Hur ska ni ta vidare Reseda till nästa nivå?

– Jobba hårt och hålla oss till vår idé.

Hur ser planerna ut för Reseda och 2018?

– Överleva releasespelningen först och främst och att få musiken att leva själv.

Mer info om releasefesten hittar du här.