Eminems Trumpdiss – ett exempel på när hiphop är punk

Hiphop har alltid varit en form för att uppröra människor åt alla håll och kanter. Till och med jag, som varit ett troget fan av genren i 25 år, blir ibland upprörd och det finns många inställningar till kvinnor, pengar, våld och droger som jag aldrig kommer att hålla med om.

Men det som vi musikälskare ofta glömmer bort är att hiphop utan problem går att likställas med punkrock. Här är det dock punk med elektroniska beats och någon som pratsjunger över dem. Ibland säger artisterna oviktiga och vad som kan tolkas som politiskt inkorrekta saker, men när det är som allra bäst talar musiken om sociala orättvisor och ger kommentarer om hur samhället egentligen ser ut. Speciellt kring gator och utsatta områden men också om det rådande politiska samhällsklimatet.

Det känns som att hiphop som punkmaskin glömts bort i och med de stora massor av trap och mummelrap som dykt upp de senaste åren. Det är först när vi kommer tillbaka till nån form av punkrockrötter som det, i alla fall för mig, börjar bli riktigt bra.

Så skit i blinget. Skit i bilarna. Skit i snacket för bara några sekunder. Jag skriver det här med en tår i ögat; punken i hiphopen får för en gångs skull tala och den får tala högt.

När Trump tog över presidentskapet i USA sa Henry Rollins:

”This is not a time to be dismayed, this is punk rock time. This is what Joe Strummer trained you for”.

Ibland är det upp till den som har mest auktoritet att kasta den första stenen. Och det är inte en liten sten som Eminem slängde på Trump under BET Hip Hop awards i veckan.

Vi snackar om en hel genre som är förbannade. En hel befolkning av fans som är arga och beredda på revolt. Ett budskap som till och med han själv är beredd att kasta sina egna fans under bussen för. En av de största får föra en upprörd generations talan.

Ibland behövs inga elektroniska trummor och synthslingor. Ibland räcker det med att det sägs i ett ekande garage med bara en fläkt som bakgrund. Ett eko som dröjer sig kvar långt efter Eminem försvunnit från skärmen.

Ditt drag Donald.