Hallå där… Jarboe!

Under gårdagen besökte Jarboe – ex-medlem i hyllade Swans – Kraken i Stockholm och idag har turen kommit till Karlstad och Tingvallakyrkan. På fredag gästas även Kulturnatta/Koloni i Göteborg. Daniel Anderson ställde några frågor inför spelningarna.

Jarboe är känd för sina mardrömslika skapelser, låtar präglade av ångest och becksvart mörker, där mottagaren ges möjligheten att färdas till en okänd och skrämmande plats. Lyssnarna tvingas att lämna sin trygga instagramvärld. I samband med nuvarande turnén, som tar den hyllade amerikanskan över stora delar av Europa, samarbetar Jarboe med italienska duon Father Murphy; tillsammans har de släppt en spöklik och ångestfylld EP baserad på konceptet katolsk skuld. Döden är ständigt närvarande.

I en nyligen publicerad intervju berättar Jarboe att jazzsångerskan Sarah Vaughan [1946–1990] är en röstförebild och att skräckmästaren Edgar Allan Poe influerat hennes skapande. I Swans, där hon sjöng och spelade keyboard mellan åren 1985-1998, formades hennes experimentella sida och solokarriären har utvecklat hennes avantgardistiska sida ytterligare. Musiken tenderar att vara både våldsam och fridfull på samma gång. Och de flesta produktioner präglas av en tydlig DIY-attityd. Det är hög tid att bekanta sig med Jarboe.

Hej! Välkommen till Sverige. 

– Tack! Jag gillar att resa och och uppträda med Father Murphy.

Ikväll spelar du i Tingvallakyrkan. Är detta en ny erfarenhet? 

– Jag har spelat i kyrkor tidigare, men just Tingvall är en ny erfarenhet. Spelningen har ett upplägg som liknar en ritual, där jag bland annat kommer att framföra min personliga tolkning av den amerikanska söderns sätt att sjunga blues.

Berätta om din relation till Skandinavien. Du har spelat här många gånger tidigare.

– Jag har alltid uppskattat Skandinavien och har spelat här ända sedan Swans första år. Människorna som jag har lärt känna är så livfulla . Sedan är jag ett stort bastufan.

Din karriär är både varierad och sträcker sig över lång tid. Tänker du någonsin tillbaka? 

– Jag har arbetat på mina memoarer ganska länge. Jag har upplevt otroliga saker i mitt liv som musiker.

Ditt uttryck beskrivs ofta som experimentellt. Hur skulle du beskriva din egen musik?

– I grunden handlar det om att jag ständigt försöker prova nya saker – experimentell är en accepterad term och beskriver även äventyrlighet.

Father Murphy är som bekant en del av din europeiska turné. Berätta om er relation.

– Father Murphy är kraftfulla och suggestiva. Jag vill säga att vi delar artistiskt uttryck och sättet vi hör musik.

Ni släppte nyligen en gemensam EP. Vad definierar musiken?

– Det får lyssnarna avgöra.

Din musik tenderar att vara mörk och krypande. Varifrån kommer din inspiration?

– Jag har både ljusa och mörka låtar i min bakkatalog. Jag inspireras av livet.


Jag älskar ”The Ferryman” på nya skivan. En av årets starkaste låtar.

– Den låten finns med i en annan version på min senaste skiva As Mind Dissolves As Song Begins, som är inspirerad av det politiska läget… Mänskligt lidande… Livet.

Lycka till på resten av turnén.

– Tack!

Under turnén öppnar Father Murphy, därefter ansluter Jarboe och sedan ackompanjerar förstnämnda Jarboes solospelning. En helkväll som både utmanar och inspirerar.