K.Malm: ”Att vara politiskt korrekt är bland det finaste som finns”

K-Malm_Foto-JohanForslind

Efter att i några år lett bandet Dödsfest släpper nu Kalle Malm sitt första album under eget namn (eller K.Malm om man ska vara petig). Albumet Ogräs är en skev och skramlig historia någonstans i gränslandet mellan punk och postpunk. K.Malms debutgig sker på HYMNs klubb på Obaren nästa vecka.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för att gå vidare från Dödsfest?

– Vi hade väldigt svårt att få det att funka med tider och sånt. Alla i Dödfest hade så mycket annat på gång. Innan förra sommaren så snackade vi om att vi skulle spela in en skiva till hösten. Men det gick inte, det krockade med andra band, med familjer och med ja, du vet, livet. Så då bestämde jag mig för att göra det själv istället. Jag hittade Peter Nuottaniemi [från Bear Quartet] och Johan Forslid. Vi körde ganska avslappnat, repade ofta men inte så länge. Repade mycket i ett halvår ungefär.

Är låtarna helt nya, eller är det från Dödsfest-tiden?

– Det är låtar som var tänkta för Dödsfest, som jag påbörjade tillsammans med Manuela de Gouveia [från Pascal] och Cristian Ramirez. Men vi kom aldrig någonstans med dem, eftersom vi repade så lite.

 ”Jag gillar album, när det paketeras på det sättet”

Hur har låtarna förändrats av att gå från Dödsfest till K.Malm?

– Peter hjälpte mig jättejättemycket med låtarna. Han skrev mycket i Bear Quartet och är väldigt duktig på texter och arrangemang. Så han har varit jätteviktig, för arbetet med texterna och för arrangerandet av låtarna. Jag har kommit med texter och ackordföljder och så har vi tillsammans i bandet kommit på hur vi ska spela.

– Tanken var redan från början att det skulle bli ett album, så jag skrev utifrån det. Jag gillar album, när det paketeras på det sättet, så jag ville ha en röd tråd i både texterna och musiken.

K-Malm2_Foto-JohanForslind

En del av texterna känns väldigt politiska, var det något särskilt som gjorde att du inspirerades till att skriva om politik?

– Jo men det är det väl alltid så som världen ser ut. Är det några särskilda låtar du tänker på?

Ja, som när du sjunger om åsiktskorridorer i ”Du är ett svin” eller när du samplar Björn Söder och Rossana Dinamarca i ”Efter floden”.

– Jag är så trött på allt det här tjafset om allt som det sägs att man inte får prata om i Sverige. För fem år sen om nån sa: ”men det får man ju inte tycka i det här jävla landet” så visste ju alla att det var en foliehatt. Men nu har det där tänket glidit in i het vanliga människors sätt att tänka. De här idiotiska idéerna om att det finns en åsiktskorridor och att det inte finns någon yttrandefrihet i Sverige har börjat dyka upp överallt. Från början är det ju begrepp och tankar från extremhögern, det är ju därifrån det kommer. Man ska nog vara jävligt försiktig med att låna språket från de krafterna, för lånar du språket så kommer idéerna med.

”Allt det här är väl inga nya idéer direkt, jag ser det mer som en kommentar”

– Att vara politiskt korrekt är bland det finaste som finns, och det tycker jag att vi ska slå vakt om. Inte låta det bli ett skällsord. Allt det här är väl inga nya idéer direkt, jag ser det mer som en kommentar. Det är något konstigt som har hänt, att det här språket har smugit in i det allmänna sättet att prata. Så jag ville säga något om det.

Vad har ni på gång nu?

– Först blir det albumsläpp nu på fredag, och sen spelar vi på Obaren onsdagen veckan efter. Vi har snackat om att spela in en video, men det har inte blivit något ännu. Och så kommer det kanske en till singel, vi får se.

– Vi har också en del trådar ute för att fixa fler spelningar. Men det blir ingen större turné direkt. Vi har allihop heltidsjobb och barn, så det är inte så lätt att fixa. Vi kan inte liksom bara säga: ”ja, jag drar nu”. Så vi får se hur vi får ihop det.

‘Ogräs’ släpps den 13 oktober via Novoton